ßßß Cookit - przepis na Kiełbasianka w słoikach

Kiełbasianka w słoikach

nazwa

Wykonanie

Coś swojskiego do chleba :-) Proporcja mięsa dowolna, za każdym razem kiełbasianka będzie inaczej nam smakować :-)
Składniki:
ok. 1 kg łopatki wieprzowej
ok. 30 dag słoniny
ok. 80 dag szynki
ok. 80 dag boczku
2 ząbki czosnku
1 łyżka soli
2 łyżeczki pieprzu
niecała szklanka zimnej wody
Wykonanie:
Mięsa i słoninę zmielić w maszynce do mięsa, dodać przyprawy, czosnek przeciśnięty przez praskę i wodę. Wszystko dokładnie wymieszać.
Słoiki (najlepiej pół litrowe) wyparzyć, po czym nakładać do nich mięso do 3/4 wysokości słoika. Słoiki dobrze zakręcić, wstawić do garnka (na dno położyć ściereczkę), zalać do 3/4 wysokości wodą i pasteryzować (gotować) ok. półtorej godziny. Po tym czasie słoiki wyjąć, przewrócić do góry dnem i wystudzić. Na drugi dzień proces pasteryzacji powtórzyć tak samo.
Smacznego :-)
Źródło:http://agattek.blox.pl/2015/10/Kielbasianka-w-sloikach.html