Wykonanie
Coś swojskiego do
chleba :-) Proporcja
mięsa dowolna, za każdym razem kiełbasianka będzie inaczej nam smakować :-)Składniki:ok. 1 kg
łopatki wieprzowejok. 30 dag
słoninyok. 80 dag
szynkiok. 80 dag
boczku2 ząbki
czosnku1 łyżka
soli2 łyżeczki
pieprzuniecała szklanka zimnej
wodyWykonanie:
Mięsa i
słoninę zmielić w maszynce do
mięsa, dodać
przyprawy,
czosnek przeciśnięty przez praskę i
wodę. Wszystko dokładnie wymieszać.Słoiki (najlepiej pół litrowe) wyparzyć, po czym nakładać do nich
mięso do 3/4 wysokości słoika. Słoiki dobrze zakręcić, wstawić do garnka (na dno położyć ściereczkę), zalać do 3/4 wysokości
wodą i pasteryzować (gotować) ok. półtorej godziny. Po tym czasie słoiki wyjąć, przewrócić do góry dnem i wystudzić. Na drugi dzień proces pasteryzacji powtórzyć tak samo.Smacznego :-)