Wykonanie
Taką białą domową upichcił Rafał specjalnie do cyklu "Męska szkoła gotowania " ze łzami w oczach, że jego dań to już na bloga nie wystawiam i cykl
traci życie...coby życia nie stracił dodaję wpis właśnie do tej zakładki :) nie omieszkam też białej polecić bo rzeczywiście bardzo smaczna była i podczas konsumpcji zastanawiałam się co dodają do białej sklepowej że nie wyczuwa się w niej tej cudownej kruchości :) Nie ma to jak własny wyrób.... chyba dotyczy ogółu!
Domowa
biała kiełbasa z tego przepisuSkładniki:3 kg
łopatki wieprzowej1 kg
boczku1 kg
szynki wieprzowej surowej2 duże główki
czosnku10 łyżek
majeranku4 płaskie łyżki
pieprzu czarnego mielonego100 g
soli0,5 l lodowatej
wodyjelita wieprzowe 28-30 mm
Mięso przed mieleniem musi być schłodzone.
Szynkę kroimy w drobniutką kosteczkę. Chude
mięso z
łopatki mielimy na maszynce o największych oczkach (8mm), tłuste
mięso na oczkach średnich (4mm). Obieramy
czosnek mielimy go z
boczkiem na najmniejszych oczkach. Dodajemy
przyprawy, można dodać mniej
pieprzu i
majeranku, wg. uznania. Wstępnie mieszamy. Dolewamy
wodę i mieszamy do uzyskania kleistości. Możemy
mięso odstawić do lodówki na czas przygotowania jelit lub nabijać jelita od razu.Przygotowanie jelit:Płuczemy jelita w ciepłej wodzie. Zalewamy ciepłą
wodą i moczymy ok 1-2h. Powtarzamy czynność.Nabijamy jelita tak, aby nie pozostawiać powietrza i nie za mocno, aby nie pękły.