ßßß Cookit - przepis na Domowa biała kiełbasa z cyklu " Męska szkoła gotowania "

Domowa biała kiełbasa z cyklu " Męska szkoła gotowania "

nazwa

Wykonanie

Taką białą domową upichcił Rafał specjalnie do cyklu "Męska szkoła gotowania " ze łzami w oczach, że jego dań to już na bloga nie wystawiam i cykl traci życie...coby życia nie stracił dodaję wpis właśnie do tej zakładki :) nie omieszkam też białej polecić bo rzeczywiście bardzo smaczna była i podczas konsumpcji zastanawiałam się co dodają do białej sklepowej że nie wyczuwa się w niej tej cudownej kruchości :) Nie ma to jak własny wyrób.... chyba dotyczy ogółu!
Domowa biała kiełbasa z tego przepisu
Składniki:
3 kg łopatki wieprzowej
1 kg boczku
1 kg szynki wieprzowej surowej
2 duże główki czosnku
10 łyżek majeranku
4 płaskie łyżki pieprzu czarnego mielonego
100 g soli
0,5 l lodowatej wody
jelita wieprzowe 28-30 mm
Mięso przed mieleniem musi być schłodzone. Szynkę kroimy w drobniutką kosteczkę. Chude mięso z łopatki mielimy na maszynce o największych oczkach (8mm), tłuste mięso na oczkach średnich (4mm). Obieramy czosnek mielimy go z boczkiem na najmniejszych oczkach. Dodajemy przyprawy, można dodać mniej pieprzu i majeranku, wg. uznania. Wstępnie mieszamy. Dolewamy wodę i mieszamy do uzyskania kleistości. Możemy mięso odstawić do lodówki na czas przygotowania jelit lub nabijać jelita od razu.
Przygotowanie jelit:
Płuczemy jelita w ciepłej wodzie. Zalewamy ciepłą wodą i moczymy ok 1-2h. Powtarzamy czynność.
Nabijamy jelita tak, aby nie pozostawiać powietrza i nie za mocno, aby nie pękły.
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2014/04/domowa-biaa-kiebasa-z-cyklu-meska-szkoa.html