Wykonanie
Pin It
Domowa
biała kiełbasa... nie ma nic lepszego do świątecznego
żurku.
Kiełbasę możemy też upiec w
białym winie z dodatkiem
cebuli. Jeśli nie będziecie zużywać od razu całej
kiełbasy można ją zamrozić surową i wtedy zaparzyć po rozmrożeniu. Pamiętajmy, żeby
białą kiełbasę parzyć w temperaturze 80 stopni Celsjusza przez około 20 minut. Nie powinno się jej gotować, bo
traci wtedy cały smak i staje się wiórowata. Na blogu znajdziecie także przepis na
biała kiełbasę z dodatkiem
wołowiny (tutaj).Inspiracja
Wędliny domowe .
Czas przygotowania: 2 dniProporcje na ok. 5 kg
kiełbasySkładniki:3,5 kg
szynki wieprzowej1 kg podgardla0,75 kg
boczku90 g
soli kamiennej niejodowanej10
pieprzu czarnego świeżo zmielonego10 g
majeranku40 g
czosnkuok. 350 ml zimnej
wodyjelita wieprzowe cienkie
Wykonanie:
Mięso kroimy na 2 cm kawałki, wkładamy do dużej miski, posypujemy
solą i mieszamy wszystko bardzo dokładnie. Miskę przykrywamy (ja używam plastikowych wiaderek) i wkładamy do lodówki na 40-48 godzin.Jelita płuczemy parę
razy zimną
wodą, a następnie zalewamy je zimną
wodą w miseczce i zostawiamy.Po tym czasie odkładamy z miski około 1 kg
mięsa z
szynki, resztę mielimy maszynką do mielenia z sitem numer 10. Natomiast
mięso z
szynki mielimy przy użyciu sitka nr 13.Zmielone
mięso przekładamy do miski, dodajemy wszystkie
przyprawy i przeciśnięty przez praskę
czosnek. Dodajemy również
wodę, jej ilość zależy od
mięsa, gotowa masa nie może być zbyt wilgotna.
Mięso wstępnie mieszamy w misce, a następnie przekładamy partiami do malaksera, który dokładnie wymasuje
mięso. Powinno być kleiste.Gotową masą na
kiełbasę nadziewamy jelita, formując
kiełbaski o długości 18-20 cm.
Kiełbasa jest gotowa do parzenia.