ßßß Cookit - przepis na domowa metka czosnkowa

domowa metka czosnkowa

nazwa

Wykonanie

W prosty sposób możemy zrobić ją w sami, przynajmniej będziemy znać jej skład ;-). Nie za słona, dla mnie ta sklepowa zawsze ma za dużo soli. Postarajmy się o w miarę chudy boczek parzony (!), chudą kiełbaskę, jędrny czosnek i świeżo zmielony czarny pieprz, a uzyskamy smaczne domowe smarowidło do chlebka, koniecznie z jakimś pikantnym dodatkiem w postaci papryki konserwowej, korniszona lub choćby kiszonego ogórka.
Przepis znaleziony u mojej niezawodnej Wiesi :)
350 gramów boczku parzonego (wędzony odpada, jest za słony)
2 pętka chudej kiełbasy (użyłam wieprzowej od szynki)
3 średnie ząbki czosnku (jeśli ktoś lubi mocno czosnkowe klimaty, może dać więcej)
świeżo zmielony czarny pieprz (sporo)
SOLI JUŻ NIE DODAJEMY (!)
Z boczku odkrawamy skórę i ewentualne kosteczki.
Kiełbasę możemy obrać ze skórki, ja nie obierałam.
Boczek i kiełbasę mielimy na średnich oczkach.
Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do wędlin, dodajemy pieprz, wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Schładzamy w lodówce. Gotowe :)
Źródło:http://zcukrempudrem.blogspot.com/2015/02/domowa-metka-czosnkowa.html