Wykonanie
W prosty sposób możemy zrobić ją w sami, przynajmniej będziemy znać jej skład ;-). Nie za słona, dla mnie ta sklepowa zawsze ma za dużo
soli. Postarajmy się o w miarę
chudy boczek parzony (!), chudą
kiełbaskę, jędrny
czosnek i świeżo zmielony
czarny pieprz, a uzyskamy smaczne domowe smarowidło do
chlebka, koniecznie z jakimś pikantnym dodatkiem w postaci
papryki konserwowej,
korniszona lub choćby
kiszonego ogórka.Przepis znaleziony u mojej niezawodnej
Wiesi :)
350 gramów
boczku parzonego (wędzony odpada, jest za słony)2 pętka chudej
kiełbasy (użyłam wieprzowej od
szynki)3 średnie ząbki
czosnku (jeśli ktoś lubi mocno
czosnkowe klimaty, może dać więcej)świeżo zmielony
czarny pieprz (sporo)
SOLI JUŻ NIE DODAJEMY (!)Z
boczku odkrawamy skórę i ewentualne kosteczki.
Kiełbasę możemy obrać ze skórki, ja nie obierałam.
Boczek i
kiełbasę mielimy na średnich oczkach.
Czosnek przepuszczamy przez praskę, dodajemy do
wędlin, dodajemy
pieprz, wszystko mieszamy do uzyskania jednolitej pasty. Schładzamy w lodówce. Gotowe :)