Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Miałam dziś ochotę na ciepłe
pieczywo na śniadanie, jak to ze mną bywa, pomysł był dosyć spontaniczny, dobrze, że miałam gotową
mąkę samorosnącą, co znacznie usprawniło pracę, samo przygotowanie bułeczek zajęło mi ok 5 minut. Dodatkowo całość jest bez
jajek i
masła, dzięki
czemu mogą je spożyć także osoby na wykluczeniowych dietachkolejny przepis z
serii słodkie a bez
cukrupyszna propozycja na szybkie śniadanko, bułeczki się robią a my zajmujemy się poranną toaletą.
Składniki na 8 sztuk:300 g
mąkę samorosnącej lub 295 g
mąki ok 3 łyżeczek
proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki
soli125 ml
mleka ( dozwolonego na waszej diecie, np.
sojowego lub krowiego)3 dojrzałe
banany4 łyżki
oliwy1 łyżka siemienia mielonego4 łyżki
rodzynek ok 50 g1 łyżeczka
wanilii,
olejku lub aromatu naturalnegoPrzygotowanie:Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blasze kładziemy papier do pieczenia.
Banany rozgniatamy w ciepłym (lekko)
mleku, dodajemy mielone siemię oraz
wanilię energicznie mieszamy. Składniki można też zmiksować w blenderze.Mieszamy z przesianą
mąką ( jeśli nie mamy gotowej mieszanki, radzę najpierw dokładnie wymieszać
mąkę z proszkiem i
solą).Wyrabiamy do połączenia, ciasto jest miękkie i lekko lepkie, rozgniatamy je na
mące w kształt koła, tak aby miało ok 3-4 cm grubości, kroimy na 8 równych części ( 4
razy na pół) i układamy na blasze z papierem. Przed pieczeniem oprószamy lekko
mąką.Pieczemy do momentu aż będą złotobrązowe , od 10 do 15 minut.Smacznego!Najlepsze są z
jogurtem i
konfiturą lub
masłem i
białym serem, ciepłe lub zimne, długo pozostają świeże.Moja mieszanka
mąki samorosnącej powstała z „dużej porcji” 1/2 ilości
mąki pełnoziarnistej i 1/2 ilości
mąki puszystej, w tym wypadku zrobiłam z puszystej Lubelli, jeśli chcecie możecie użyć innej.a teraz fotografie :
przed upieczeniem
i po upieczeniu
zdjęcie bez flesza, chociaż to z fleszem lepiej oddaje ich kolor
propozycja podania: u mnie z
białym serkiem,
jogurtem i
konfiturą rabarbarowo-
waniliowąPowiązane notki:
Dyniowe bułeczki scones z
orzechami i
cynamonemZiemniaczane bułeczki scones z
suszonymi pomidorami i
paprykąOwsiane pancakes
bananowe z
jogurtem i
twarożkiem