ßßß Cookit - przepis na Chrupiące ekspresowe bananowe bułeczki scones, bez cukru, vegańskie

Chrupiące ekspresowe bananowe bułeczki scones, bez cukru, vegańskie

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Miałam dziś ochotę na ciepłe pieczywo na śniadanie, jak to ze mną bywa, pomysł był dosyć spontaniczny, dobrze, że miałam gotową mąkę samorosnącą, co znacznie usprawniło pracę, samo przygotowanie bułeczek zajęło mi ok 5 minut. Dodatkowo całość jest bez jajek i masła, dzięki czemu mogą je spożyć także osoby na wykluczeniowych dietach
kolejny przepis z serii słodkie a bez cukru
pyszna propozycja na szybkie śniadanko, bułeczki się robią a my zajmujemy się poranną toaletą.
Składniki na 8 sztuk:
300 g mąkę samorosnącej lub 295 g mąki ok 3 łyżeczek proszku do pieczenia i 1/4 łyżeczki soli
125 ml mleka ( dozwolonego na waszej diecie, np. sojowego lub krowiego)
3 dojrzałe banany
4 łyżki oliwy
1 łyżka siemienia mielonego
4 łyżki rodzynek ok 50 g
1 łyżeczka wanilii, olejku lub aromatu naturalnego
Przygotowanie:
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni z termoobiegiem. Na blasze kładziemy papier do pieczenia.
Banany rozgniatamy w ciepłym (lekko) mleku, dodajemy mielone siemię oraz wanilię energicznie mieszamy. Składniki można też zmiksować w blenderze.
Mieszamy z przesianą mąką ( jeśli nie mamy gotowej mieszanki, radzę najpierw dokładnie wymieszać mąkę z proszkiem i solą).
Wyrabiamy do połączenia, ciasto jest miękkie i lekko lepkie, rozgniatamy je na mące w kształt koła, tak aby miało ok 3-4 cm grubości, kroimy na 8 równych części ( 4 razy na pół) i układamy na blasze z papierem. Przed pieczeniem oprószamy lekko mąką.
Pieczemy do momentu aż będą złotobrązowe , od 10 do 15 minut.
Smacznego!
Najlepsze są z jogurtem i konfiturą lub masłem i białym serem, ciepłe lub zimne, długo pozostają świeże.
Moja mieszanka mąki samorosnącej powstała z „dużej porcji” 1/2 ilości mąki pełnoziarnistej i 1/2 ilości mąki puszystej, w tym wypadku zrobiłam z puszystej Lubelli, jeśli chcecie możecie użyć innej.
a teraz fotografie :
przed upieczeniem
i po upieczeniu
zdjęcie bez flesza, chociaż to z fleszem lepiej oddaje ich kolor
propozycja podania: u mnie z białym serkiem,jogurtem i konfiturą rabarbarowo-waniliową
Powiązane notki:
Dyniowe bułeczki scones z orzechami i cynamonem
Ziemniaczane bułeczki scones z suszonymi pomidorami i papryką
Owsiane pancakes bananowe z jogurtem i twarożkiem
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2012/10/19/chrupiace-ekspresowe-bananowe-buleczki-scones-bez-cukru-veganskie