Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Z pewnością nie każdy z Nas ma czas na przedświąteczne kiszenie
żuru ( jeśli macie polecam swój przepis klik). Jeśli szukacie dobrego sposobu na szybki i naturalny żurek polecam Wam ten sprzedawany przez Produkty Regionalne. Koncentrat
żuru zawiera dużo,
ziół,
czosnku i
mąki pełnoziarnistej świetnie sprawdzi się w połączeniu z niewielką ilością przypraw i
chrzanu. Polecam.
Składnikisłoik Koncentratu
żuru2,5 l
wody1 pętko (ok. 300 g ) dobrej wiejskiej
kiełbasy4
ziela angielskie2
liście laurowe1 łyżka
soli1/2 szklanki
śmietanysok z 1/2
cytryny lub
ocet2 łyżki
chrzanu1 łyżka
majeranku3 spore
ziemniakiPrzygotowanie:
Kiełbasę kroimy w ukośne cienkie plastry.Podsmażamy bez tłuszczu aż stanie się lekko złota.Zalewamy gorącą
wodą, dodajemy pokrojone w kostkę
ziemniaki, 1/2 łyżki
soli , liście i ziele, gotujemy do miękkości ok. 15 minut. Dodajemy żur, rozmieszaną i osoloną
śmietanę. Gotujemy 5 minut.Dodajemy
sok z cytryny,
chrzan i
majeranek.Podajemy z gotowanym na twardo
jajem. Udekorowne
zieleniną.SmacznegoWięcej o tych produktach możecie poczytać na stronie producenta
Powiązane notki:Domowy zakwas na żur / żurek – WielkanocWielkanocna zupa chrzanowa / konkursSzybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganychSernik
waniliowy z polewą na WielkanocFlat Bread czyli szybki
chleb z ziarnami z patelni