ßßß Cookit - przepis na Szybki Żurek na Wielkanoc

Szybki Żurek na Wielkanoc

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Z pewnością nie każdy z Nas ma czas na przedświąteczne kiszenie żuru ( jeśli macie polecam swój przepis klik). Jeśli szukacie dobrego sposobu na szybki i naturalny żurek polecam Wam ten sprzedawany przez Produkty Regionalne. Koncentrat żuru zawiera dużo, ziół, czosnku i mąki pełnoziarnistej świetnie sprawdzi się w połączeniu z niewielką ilością przypraw i chrzanu. Polecam.
Składniki
słoik Koncentratu żuru
2,5 l wody
1 pętko (ok. 300 g ) dobrej wiejskiej kiełbasy
4 ziela angielskie
2 liście laurowe
1 łyżka soli
1/2 szklanki śmietany
sok z 1/2 cytryny lub ocet
2 łyżki chrzanu
1 łyżka majeranku
3 spore ziemniaki
Przygotowanie:
Kiełbasę kroimy w ukośne cienkie plastry.
Podsmażamy bez tłuszczu aż stanie się lekko złota.
Zalewamy gorącą wodą, dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, 1/2 łyżki soli , liście i ziele, gotujemy do miękkości ok. 15 minut. Dodajemy żur, rozmieszaną i osoloną śmietanę. Gotujemy 5 minut.
Dodajemy sok z cytryny, chrzan i majeranek.
Podajemy z gotowanym na twardo jajem. Udekorowne zieleniną.
Smacznego
Więcej o tych produktach możecie poczytać na stronie producenta
Powiązane notki:
Domowy zakwas na żur / żurek – Wielkanoc
Wielkanocna zupa chrzanowa / konkurs
Szybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganych
Sernik waniliowy z polewą na Wielkanoc
Flat Bread czyli szybki chleb z ziarnami z patelni
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2013/03/23/szybki-zurek-na-wielkanoc