ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z młodej kapusty

Kapuśniak z młodej kapusty

nazwa

Wykonanie

Niema to jak kapuśniak z własnoręcznie ukiszonej, młodej kapusty :) Warto się pokusić o jej zrobienie (przepis podałam tutaj) - a część zagospodarować właśnie na pyszną, pełną smaku zupę.
U nas cały garnek kapuśniaku zniknął w jeden dzień :)
Jeśli nie macie możliwości zrobić w domu młodej kiszonej kapusty to polecam Wam przepis na kapuśniak z ze zwykłej kapusty kiszonej dostępnej w sklepach: Kapuśniak z kiełbasą
Składniki:
0,5 kg młodej kapusty kiszonej + pół szklanki wody z młodej kapusty
0,5 kg młodych ziemniaków
0,5 kg kiełbasy - użyłam dwóch rodzajów: zwykłej śląskiej i podsuszanej chłopskiej
2 liście laurowe
2 ziela angielskie
sól, pieprz czarny, majeranek do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę (0,5 cm) Włożyć do garnka, zalać 2,5 litra zimnej wody. Dodać ziele i listek, posolić. Ugotować do miękkości ziemniaków.
W osobnym garnku poszatkowaną kapustę zalać 0,5 litra wody. Gotować pod przykryciem 15 minut.
Kiełbasę pokroić w cienkie półplasterki i usmażyć na niedużej ilości oleju rzepakowego.
Kapustę przełożyć do ugotowanych ziemniaków. Dodać usmażoną kiełbasę i doprawić pieprzem, solą i majerankiem do smaku. Na tym etapie jeśli zupa jest zbyt wodnista można dodać jeszcze trochę soku z kiszenia kapusty.
Smacznego!
Źródło:http://tosmakuje.blogspot.com/2015/07/kapusniak-z-modej-kapusty.html