Wykonanie
Niema to jak kapuśniak z własnoręcznie ukiszonej,
młodej kapusty :) Warto się pokusić o jej zrobienie (przepis podałam tutaj) - a część zagospodarować właśnie na pyszną, pełną smaku zupę.U nas cały garnek kapuśniaku zniknął w jeden dzień :)Jeśli nie macie możliwości zrobić w domu
młodej kiszonej kapusty to polecam Wam przepis na kapuśniak z ze zwykłej
kapusty kiszonej dostępnej w sklepach: Kapuśniak z
kiełbasąSkładniki:0,5 kg
młodej kapusty kiszonej + pół szklanki
wody z
młodej kapusty0,5 kg
młodych ziemniaków0,5 kg
kiełbasy - użyłam dwóch rodzajów: zwykłej śląskiej i podsuszanej chłopskiej2
liście laurowe2
ziela angielskiesól,
pieprz czarny,
majeranek do smakuPrzygotowanie:
Ziemniaki obrać i pokroić w drobną kostkę (0,5 cm) Włożyć do garnka, zalać 2,5 litra zimnej
wody. Dodać ziele i listek, posolić. Ugotować do miękkości
ziemniaków.W osobnym garnku poszatkowaną
kapustę zalać 0,5 litra
wody. Gotować pod przykryciem 15 minut.
Kiełbasę pokroić w cienkie półplasterki i usmażyć na niedużej ilości
oleju rzepakowego.
Kapustę przełożyć do ugotowanych
ziemniaków. Dodać usmażoną
kiełbasę i doprawić
pieprzem,
solą i
majerankiem do smaku. Na tym etapie jeśli zupa jest zbyt wodnista można dodać jeszcze trochę soku z
kiszenia kapusty.Smacznego!