ßßß
Cookit - przepis na Żurek regionalny
Toggle navigation
Wszystkie (176132)
Przepisy (173196)
Składniki (2936)
Wszystkie (176132)
Przepisy(173196)
Składniki(2936)
Żurek regionalny
Składniki
Chrzan
Czosnek
Ziele angielskie
Liść laurowy
Majeranek
Kostka rosołowa
Cytryna
Ocet
Sól
Śmietana 18%
Wykonanie
Regionalny smak- żurek zazwyczaj podaje z grzankami. Równie dobrze smakuje z
białym
twarogiem
.
Składniki:kawałek wędzonki2 łyżki
chrzanu
3 ząbki
czosnku
kilka ziaren
ziela angielskiego
3
listki laurowe
2 łyżki
majeranku
4
kostki rosołowe
½ łyżeczki kwasku
cytrynowego
(lub
octu
)
sól
śmietanka 18%
grzankiWykonanie:Do gotującej się
wody
(ok. 2litry) wrzucamy składniki. Gotujemy ok. 30 minut, zagęszczamy
mąką
. Odstawiamy, zalewamy
śmietanką
i zakwaszamy kwaskiem
cytrynowym
lub
octem
. Na końcu dodajemy 2 łyżki
majeranku
. Podajemy z grzankami lub
białą kiełbasą
.
Źródło:
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/2013/03/zurek-rzeszowski.html
Przepisy powiązane
Czerwony barszcz wigilijny
Szybki Żurek na Wielkanoc
Barszcz czerwony
Zalewajka Świętokrzyska
Barszcz czerwony z suszoną śliwką
Składniki powiązane (0)