Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Na eurogastro – największych kulinarnych targach w Warszawie dostałam od Szefa Teo Vafidisa kilka opakowań
przyprawy do greckiego kebaba jego autorstwa.Jedną przygotowałam wg przepisu na opakowaniu, z
karkówką i smakowała nam, nie
powiem. Z kolejnymi postanowiłam poeksperymentować. Przygotowałam więc chudą
wieprzowinę, konkretnie
szynkę wieprzową, w stylu greckiej musaki, a do tego przepyszny
otrębowy chlebek lawasz. Jeżeli lubicie prostą, aromatyczną kuchnię musicie spróbować tego dania, które mimo swojej prostoty jest wyjątkowo smaczne. Dodatki w postaci
cytrynowego szpinaku z
czosnkiem i pieczonych słodkich
buraków sprawiają że jest jeszcze bardziej wyjątkowe.

Składniki:Ragout na 4 osoby650 g zmielonej
szynki wieprzowej1 op.
Przyprawy do kebaba Teo Vafidisa Prymat2
cebule5 ząbków
czosnku3 łyżki
oliwy1 puszka
pomidorów1 szklanka
bulionu60 g pasty pomidorowej
szpinak:300 g
szpinaku w pęczku4 ząbki
czosnku1
cytrynasól morskachlebki lawasz:400 g
mąki pszennej plus do wałkowania100 g
otrąb owsianych1 łyżeczka
sody1 łyżeczka
solidodatkowo: 750 g słodkich
buraków czerwonychPrzygotowanie:
Buraki umyć, na blaszkę nalać odrobinę
wody, na 2 cm wysokości włożyć nań nieobrane
buraki i piec w 200 stopniach do miękkości – ok. 30-40 minut.Lawasze:
mąkę wymieszać z
otrębami,
sodą i
solą. Dolać 250 ml bardzo cieplej
wody. Wymieszać, po czym wyrobić, przykryć folią i odstawić na 10 minut.Potrawka/ ragout:
Cebulę pokroić w kostkę.
Czosnek i
chilli w plastry.Rozgrzać
oliwę. wrzucić na nią
cebulę,
czosnek i
chilli, posolić i smażyć aż będą złote. Wsypać
przyprawę. Przesmażyć, zacznie pięknie pachnieć. Po 2-3 minutach dodać
mięso, mocno przesamżyć, następnie dodać pastę
pomidorową, po 2-3 kolejnych krojone
pomidory.Dusić 5 minut, dolać
bulion, dusić jeszcze 15 minut. Ewentualnie doprawić
solą.Ciasto na lawasze podzielić na 12 porcji. Każdą z nich rozwałkować i upiec na suchej, porącej patelni, pod przykryciem, po minucie z każdej strony. Lawasze przygotować w czasie duszenia się ragout.
Szpinak umyć, osuszyć.
Czosnek pokroić w plastry.
Cytrynę otrzeć ze skórki, zrolować kilkakrotnie na desce, po czym wycisnąć do skórki sok,Rozgrzać
oliwę. Wrzucić na nią
czosnek, a po minucie
szpinak, patelnia powinna być gorąca. przesmażyć
szpinak, 3-4 minuty wystarczą, podrzucając go na patelni. Dodać skórkę i
sok z cytryny, doprawić
solą i odstawić.Potrawkę podawać na głębokich talerzach, na jej wierzchu ułożyć
szpinak, a obok pieczone
buraki i chrupiące placki lawasz.Smacznego!Powiązane notki:Obiad za dychę (10zł) – Naleśniki ze
szpinakiemCzosnkowe klopsiki w sosie
koperkowymKotlety z
indyka z
cebulkąSoczysta
pierś kurczaka w minutę, z
kaszą jaglaną i
brukselkąMarynata do
mięsa pikantno słodka –
kurczak,
karkówka,
ryba