ßßß Cookit - przepis na Grecka ragout z lawaszem

Grecka ragout z lawaszem

nazwa

Wykonanie

0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×
Na eurogastro – największych kulinarnych targach w Warszawie dostałam od Szefa Teo Vafidisa kilka opakowań przyprawy do greckiego kebaba jego autorstwa.
Jedną przygotowałam wg przepisu na opakowaniu, z karkówką i smakowała nam, nie powiem. Z kolejnymi postanowiłam poeksperymentować. Przygotowałam więc chudą wieprzowinę, konkretnie szynkę wieprzową, w stylu greckiej musaki, a do tego przepyszny otrębowy chlebek lawasz. Jeżeli lubicie prostą, aromatyczną kuchnię musicie spróbować tego dania, które mimo swojej prostoty jest wyjątkowo smaczne. Dodatki w postaci cytrynowego szpinaku z czosnkiem i pieczonych słodkich buraków sprawiają że jest jeszcze bardziej wyjątkowe.
Składniki:
Ragout na 4 osoby
650 g zmielonej szynki wieprzowej
1 op. Przyprawy do kebaba Teo Vafidisa Prymat
2 cebule
5 ząbków czosnku
3 łyżki oliwy
1 puszka pomidorów
1 szklanka bulionu
60 g pasty pomidorowej
szpinak:
300 g szpinaku w pęczku
4 ząbki czosnku
1 cytryna
sól morska
chlebki lawasz:
400 g mąki pszennej plus do wałkowania
100 g otrąb owsianych
1 łyżeczka sody
1 łyżeczka soli
dodatkowo: 750 g słodkich buraków czerwonych
Przygotowanie:
Buraki umyć, na blaszkę nalać odrobinę wody, na 2 cm wysokości włożyć nań nieobrane buraki i piec w 200 stopniach do miękkości – ok. 30-40 minut.
Lawasze: mąkę wymieszać z otrębami, sodą i solą. Dolać 250 ml bardzo cieplej wody. Wymieszać, po czym wyrobić, przykryć folią i odstawić na 10 minut.
Potrawka/ ragout:
Cebulę pokroić w kostkę. Czosnek i chilli w plastry.
Rozgrzać oliwę. wrzucić na nią cebulę, czosnek i chilli, posolić i smażyć aż będą złote. Wsypać przyprawę. Przesmażyć, zacznie pięknie pachnieć. Po 2-3 minutach dodać mięso, mocno przesamżyć, następnie dodać pastę pomidorową, po 2-3 kolejnych krojone pomidory.
Dusić 5 minut, dolać bulion, dusić jeszcze 15 minut. Ewentualnie doprawić solą.
Ciasto na lawasze podzielić na 12 porcji. Każdą z nich rozwałkować i upiec na suchej, porącej patelni, pod przykryciem, po minucie z każdej strony. Lawasze przygotować w czasie duszenia się ragout.
Szpinak umyć, osuszyć. Czosnek pokroić w plastry.
Cytrynę otrzeć ze skórki, zrolować kilkakrotnie na desce, po czym wycisnąć do skórki sok,
Rozgrzać oliwę. Wrzucić na nią czosnek, a po minucie szpinak, patelnia powinna być gorąca. przesmażyć szpinak, 3-4 minuty wystarczą, podrzucając go na patelni. Dodać skórkę i sok z cytryny, doprawić solą i odstawić.
Potrawkę podawać na głębokich talerzach, na jej wierzchu ułożyć szpinak, a obok pieczone buraki i chrupiące placki lawasz.
Smacznego!
Powiązane notki:
Obiad za dychę (10zł) – Naleśniki ze szpinakiem
Czosnkowe klopsiki w sosie koperkowym
Kotlety z indyka z cebulką
Soczysta pierś kurczaka w minutę, z kaszą jaglaną i brukselką
Marynata do mięsa pikantno słodka – kurczak, karkówka, ryba
Źródło:http://ania-gotuje.blog.pl/2015/05/28/grecka-ragout-z-lawaszem