Wykonanie
A dzisiaj dalszy ciąg wczorajszego przepisu.Wczoraj upiekłam podpłomyki posypane czarnym
sezamem. Można oczywiście jeść je z
oliwą czy z
masłem, ale moją intencją było odtworzyć danie z kuchni libańskiej, czyli
kurczak na ostro z
chlebkiem.Shawarma to bliskowschodni sposób przyrządzania
mięsa, drobiu,
wołowiny,
baraniny, gdzie
mięso podaje się po uprzednim upieczeniu w całości, albo przyrządza od razu w postaci drobniutkich kawałków. Do tego
mięso jest doskonale przyprawione, aromatyczne, bogate w smaki.Przygotowanie tego
kurczaka, a dokładnie filetów, zabiera pół godziny, gotowanie, czy raczej pieczenie mniej więcej tyle samo; niecała godzina i pyszne danie gotowe.Wystarczy do niego
sałata, bo w samym daniu jest i
mięso i
pieczywo i
cebula, kompletne danie.


Składniki:1
cebula pokrojona w plasterki3
piersi z kurczaka pokrojone w paseczki4 łyżki mielonego sumaka4 łyżki
oliwy virginskórka starta z 1/2
cytrynysok wyciśnięty z 1
cytryny1 łyżeczka
chillisól,
pieprz4
chlebki libańskie - przepis tutaj: http://majaskorupska.blogspot.com/2013/08/libanski-placek-chlebowy.html


Jak zrobiłam:1. W misce wymieszałam
cebulę, sumaka,
oliwę i
cytrynę - sok i skórkę. Dodałam
chilli. Wrzuciłam
kurczaka i ręką wymieszałam tak, żeby kawałki
mięsa były pokryte marynatą. Doprawiłam
solą i
pieprzem.Odstawiłam na 20 minut.2. Piekarnik nagrzałam do 180'C. 2/3
chlebków podarłam na kawałki i wyłożyłam nimi spód naczynia żaroodpornego. Na nim ułożyłam
mięso razem z sosem, który powstał w czasie marynowania.Wierzch przykryłam resztą
chleba.3. Piekłam przez 20 - 30 minut, pilnując, żeby
mięso się nie przyrumieniło za mocno. Kiedy zaczyna się przypiekać, trzeba przykryć je folią i dopiec.
Kurczak najlepiej smakuje z dipem
czosnkowym i
zieloną sałatą.Przygotowanie dipu
czosnkowego zajmuje 5 minut.Dip
czosnkowy:4 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
soli morskiejsok z 1/2
cytryny2/3 kubka
jogurtuszczypta sumakaPołączyłam wszystkie składniki, za wyjątkiem sumaka; sumakiem trzeba dip posypać przed podaniem.