Wykonanie
0 Flares Twitter 0 Facebook 0 0 0 0 Flares ×Słuchałam sobie dziś muzyki radiowej, zupełnie popularnej i niewymagającej, w związku z czym zaczęłam myśleć o przepisach przekornych, dających radość a powstających bardzo szybko z niezbyt wyrafinowanych składników. Przypomniałam sobie, że nadal mam dla Was, czekający w skrytce Findera na dogodny moment, przepis na guacamole – meksykańską pastę z
avocado.
Avocado zrobiło się ostatnio bardzo modne, a samo guacamole bardzo popularne, m.in. jako propozycja na drugie śniadanie. Jako przekorne dziewczę wspominałam o czymś niekonwencjonalnym. W tym wypadku przekora jawi się dodaniem prażonego brunatnego
słonecznika. Dymne, ulotne marzenie, spróbujcie.
Składniki:1 dojrzałe, miękkie
avocado ( lub dwa mniejsze np. odmiany hass)2 ząbki
czosnku2 łyżki
oliwysok z 1/2
cytryny (3-4 łyżki )
sól,
pieprz4 łyżki
ziaren słonecznikasos sojowy i
oliwa do podania
Przygotowanie:
Słonecznik uprażyć na złoto na suchej patelni.
Avocado przekroić na pół, wzdłuż, zatrzymując się na pestce. Połowy rozdzielić, w pestkę wbić nóż, usunać ją.Wydrążyć miąższ ze skórki łyżeczką. Przełożyć do blendera.Dodać obrany
czosnek,
sok z cytryny,
oliwę, odrobinę
sosu sojowego (bez sosu będzie bardziej tradycyjne) i 3 łyżki
słonecznika.Zmiksować na gładką masę.Podawać ze
słonecznikiem, odrobiną
oliwy, paluszkami grissini i
słonecznikiem.Dojrzałe
avocado jest miękkie, co czuć od razu po dotknięciu
owocu.Powiązane notki:Guacamole z
orzechami ziemnymi i tortilląSzybkie żytnie bułeczki ( lub
chleb ) pełnoziarniste ze
słonecznikiem i
serek waniliowyChleb pomidorowy ze
słonecznikiemRazowe Racuchy ze
słonecznikiem ( dietetyczne)Krucha
Polędwica w pikantnej marynacie, z sosami BBQ , koktajlowym i
sałatą