Wykonanie
Dzisiaj popisowa przystawka mojego
męża. Carpaccio ma ciekawy smak, głównie za sprawą świetnej zalewy. Polecam :-)
Składniki:pół kg niedużych, dokładnie umytych
buraków (ze skórką)garść uprażonych
orzechów ziemnychgarść uprażonych
ziaren słonecznikaduża garść
rukoli6 łyżek
sosu sojowegopół szklanki
oliwy z oliwek4 ząbki
czosnku, przeciśnięte przez praskęsok z 1
cytrynysólpieprzPrzygotowanie:
Buraki kroimy na cienkie plasterki, odcinając końcówki.Przygotowujemy zalewę: mieszamy
czosnek,
sos sojowy,
oliwę i
sok z cytryny, doprawiamy
solą i
pieprzem.Do połowy dressingu wrzucamy plasterki
buraków i na godzinę wstawiamy do lodówki.Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, a
buraki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 40 minut (uważając, żeby się nie przypaliły).Po upieczeniu
buraki studzimy, wrzucamy na chwilę do reszty zalewy i wyjmujemy odsączając z nadmiaru dressingu.Na półmisek wykładamy
rukolę, a na niej układamy plastry
buraków, które posypujemy uprażonymi i posiekanymi orzeszkami i
ziarnami słonecznika. Najlepiej podawać schłodzone.