ßßß Cookit - przepis na Buraczane carpaccio

Buraczane carpaccio

nazwa

Wykonanie

Dzisiaj popisowa przystawka mojego męża. Carpaccio ma ciekawy smak, głównie za sprawą świetnej zalewy. Polecam :-)
Składniki:
pół kg niedużych, dokładnie umytych buraków (ze skórką)
garść uprażonych orzechów ziemnych
garść uprażonych ziaren słonecznika
duża garść rukoli
6 łyżek sosu sojowego
pół szklanki oliwy z oliwek
4 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę
sok z 1 cytryny
sól
pieprz
Przygotowanie:
Buraki kroimy na cienkie plasterki, odcinając końcówki.
Przygotowujemy zalewę: mieszamy czosnek, sos sojowy, oliwę i sok z cytryny, doprawiamy solą i pieprzem.
Do połowy dressingu wrzucamy plasterki buraków i na godzinę wstawiamy do lodówki.
Piekarnik nagrzewamy do 170 stopni, a buraki układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze i pieczemy przez 40 minut (uważając, żeby się nie przypaliły).
Po upieczeniu buraki studzimy, wrzucamy na chwilę do reszty zalewy i wyjmujemy odsączając z nadmiaru dressingu.
Na półmisek wykładamy rukolę, a na niej układamy plastry buraków, które posypujemy uprażonymi i posiekanymi orzeszkami i ziarnami słonecznika. Najlepiej podawać schłodzone.
Źródło:http://kulinarny-pamietnik.blogspot.com/2014/04/buraczane-carpaccio.html