ßßß
1 , 5 l rosołu1/2 kg burakówpęczek włoszczyzny* – 650 g1 puszka czerwonej fasoli2-3 ziemniaki3 liście lauroweząbek czosnku4 ziela angielskie1 laska cynamonusok z 1 cytryny lub ocet jabłkowy 40-50 mlcukier lub miód, sól,pieprz do smakuśmietana 18 % lub majonez do podania*2-3 marchewki, kawałek pora, pietruszka, kawałek selera, bez kapustyTRIK: możecie użyć gotowej zamrożonej mieszanki warzyw: krojonej marchewki, fasolki szparagowej, pietruszki, selera i pora! Znacznie ułatwi to Wam gotowanie.Przygotowanie:Warzywa obrać, umyć i pokroić w kostkę – 1 x 1 cm. Zalać rosołem. Dodać ziarna ziela, liście i korę cynamonu. Gotować aż warzywa będą miękkie, w sumie ok. 20-25 minut, w połowie gotowania dodać fasolę wraz z zalewą.Miękkie warzywa zakwasić aby barszcz nie ściemniał (wcześniejsze zakwaszenie wydłużyłoby znacznie czas gotowania, a długi czas gotowania to znaczna strata witamin).Doprawić solą, pieprzem i miodem.Podawać ze śmietaną lub majonezem w osobnej miseczce.Powiązane notki:Tradycyjny barszcz czerwony wigilijny na zakwasieBarszcz czerwony na Wigilię – przepis ciociSzybki przepis na barszcz czerwony , wigilijny dla zabieganychDomowy wyrób : Zakwas / kwas buraczany na barszcz wigilijny tradycyjnyTradycyjna Wigilijna sałatka jarzynowa