ßßß
Zachciało mi się smaków "takich jak u mamy" stąd dzisiejszy pomysł na botwinkę... Smak młodych buraczków i śmietanki... Pyszności! Podobno wyszło lepiej jak u mamy... W każdym razie tak stwierdziła ona sama :)Składniki:- pęczek botwiny- 2x marchewka- 1x pietruszka,- 2x średni ziemniak,- kawałek selera- kawałek wędzonego boczku- 2 ząbki posiekanego czosnku- sok z połowy cytryny- 200 ml słodkiej śmietany- łyżeczka cukru- sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy- jajko na twardo do podaniaPrzyrządzenie:W dużym garnku boczek, marchewkę pokrojoną w talarki, ziemniaki na 8ki, seler i pietruszkę zalewamy wodą i gotujemy. Dodajemy liść laurowy i ziele angielskie. Liście botwiny dokładnie płuczemy i siekamy drobno wraz z łodygami. Do gotującego się wywaru dodajemy pokrojoną botwinę. Dodajemy czosnek i sok z cytryny. Przyprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Na końcu dodajemy śmietanę (najpierw część wywaru wlewamy do śmietany - potem wymieszaną śmietanę do całego garnka). Dokładnie mieszamy wlewając.Podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo.Podajemy z tostem z serem lub białym pieczywem. Smacznego :)