ßßß Cookit - przepis na Bakłażany faszerowane

Bakłażany faszerowane

nazwa

Wykonanie

Faszerowane bakłażany podałam jako dodatek do piersi z indyka, które przygotowałam na patelni grillowej :)
Lista zakupów dla 3 osób (2 połówki dla 1 osoby)
3 bakłażany
łyżeczka oliwy z oliwek
10 dużych pieczarek
1 czerwona cebula
1 łyżka masła klarowanego
1/2 czerwonej świeżej papryki
1 ząbek czosnku
1/3 kaszy jaglanej
4 łyżki posiekanej natki
4 łyżki suszonej żurawiny
4 łyżki pestek dyni bez łupinek
100 g żółtego sera
Każdego bakłażana przeciąć wzdłuż na pół. Miąższ naciąć w kratkę nożem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić oliwą z oliwek, lekko posolić i piec w 180 st. ok. 25- 30 min. Bakłażany wyjąć z piekarnika i wydrążyć miąższ, zostawiając pół centymetrowe ścianki. Miąższ posiekać.
Na patelni rozgrzać masło klarowane. Wrzucić posiekaną cebulę oraz pokrojone pieczarki. Podsmażyć razem, odparować (lub odsączyć na sicie).Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym, ponownie rozgrzać łyżeczkę masła klarowanego, wrzucić posiekany czosnek i pokrojoną, czerwoną paprykę.Smażyć kilka minut razem, aż papryka lekko zmięknie.
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ser żółty zetrzeć na tarce.
W dużej salaterce wymieszać miąższ z bakłażanów, pieczarki z cebulą oraz paprykę z czosnkiem. Dodać ugotowaną kaszę jaglaną, ser oraz pestki dyni, żurawinę i natkę. Posolić i popieprzyć do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Nafaszerować połówki bakłażanów.
Piec 25 min. w 180 st.
Smacznego :)
Źródło:http://kulinarnyoliwek.blox.pl/2016/01/Baklazany-faszerowane.html