Wykonanie
Faszerowane
bakłażany podałam jako dodatek do piersi z
indyka, które przygotowałam na patelni grillowej :)Lista zakupów dla 3 osób (2 połówki dla 1 osoby)3
bakłażanyłyżeczka
oliwy z oliwek10 dużych
pieczarek1
czerwona cebula1 łyżka
masła klarowanego1/2 czerwonej świeżej
papryki1 ząbek
czosnku1/3
kaszy jaglanej4 łyżki posiekanej
natki4 łyżki
suszonej żurawiny4 łyżki pestek dyni bez łupinek100 g
żółtego seraKażdego
bakłażana przeciąć wzdłuż na pół. Miąższ naciąć w kratkę nożem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Skropić
oliwą z oliwek, lekko posolić i piec w 180 st. ok. 25- 30 min.
Bakłażany wyjąć z piekarnika i wydrążyć miąższ, zostawiając pół centymetrowe ścianki. Miąższ posiekać.Na patelni rozgrzać
masło klarowane. Wrzucić posiekaną
cebulę oraz pokrojone
pieczarki. Podsmażyć razem, odparować (lub odsączyć na sicie).Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym, ponownie rozgrzać łyżeczkę
masła klarowanego, wrzucić posiekany
czosnek i pokrojoną,
czerwoną paprykę.Smażyć kilka minut razem, aż
papryka lekko zmięknie.
Kaszę ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
Ser żółty zetrzeć na tarce.W dużej salaterce wymieszać miąższ z
bakłażanów,
pieczarki z
cebulą oraz
paprykę z
czosnkiem. Dodać ugotowaną
kaszę jaglaną,
ser oraz
pestki dyni,
żurawinę i
natkę. Posolić i popieprzyć do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać. Nafaszerować połówki
bakłażanów.Piec 25 min. w 180 st.
Smacznego :)