ßßß Cookit - przepis na faszerowany bakłażan - pyszne, zdrowe danie bez mięsa

faszerowany bakłażan - pyszne, zdrowe danie bez mięsa

nazwa

Wykonanie

Witajcie!
Pyszne danie na obiad bądź kolację. Można zrobić dzień wcześniej, a później albo upiec, albo odgrzać w piekarniku.
Nadaje się do pracy - nawet do odgrzania w mikrofali. Ser nie jest już tak chrupiący jak zaraz po upieczeniu, ale da się zjeść .
Lubię takie jedzenie :) Wygląda i smakuje obłędnie. I da się bez mięsa.
Zapraszam na syty posiłek dla dwóch osób, poniżej składniki i sposób przygotowania.
Składniki:
2 bakłażany
ryż basmati - 1 woreczek
4 pieczarki
1 cebula
1 papryka
żółty ser - 1/2 szklanki startego
sól, pieprz, świeża pietruszka (natka)
oliwa
Przygotowanie:
Ryż gotujemy al dente.
W trakcie gotowania się ryżu przygotowujemy resztę składników.
Cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, podduszamy na oliwie. Dodajemy drobno pokrojone pieczarki. Dusimy chwilę, mieszamy i przyprawiamy solą i pieprzem.
Bakłażana wydrążamy łyżką. Ja jego środek dodałam do innej potrawy, ale można pokroić i dodać do farszu.
Łączmy wszystkie składniki, dokładnie mieszamy, próbujemy i ewentualnie jeszcze przyprawiamy, dodajemy też posiekaną pietruszkę. Nadziewamy bakłażana.
Posypujemy startym, żółtym serem i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 180 stopni na 20-30 minut.
Takim bakłażanem nie powstydzicie się podając na proszony obiad czy kolację. Zwłaszcza gdy towarzystwo nie przepada za mięsem ;)
Bardzo lubię faszerowane warzywa. Paprykę, cukinię i bakłażana robię najczęściej. Przygotowanie nie zajmuje wiele czasu, składniki można dowolnie zmieniać. Często ich skład zależy (w moim przypadku) od zawartości lodówki i szafek.
Jak Wasze faszerowane warzywa? Lubicie? Robicie? Chętnie pooglądam u Was :)
Smacznego!
Źródło:http://culinaryisland.blogspot.com/2015/11/faszerowany-bakazan-pyszne-zdrowe-danie.html