Wykonanie
By MagicPot, 15 czerwca 2016(Jeszcze nie oceniony)Loading...Tortilla z sycącym nadzieniem to kolejna propozycja po
ostrym nadzieniu na danie obiadowe z łagodną wersją nadzienia. Nadzienie sycące z warzywami – więc, pożywny obiad dla całej rodziny.Z podanych poniżej podanych ilości, przygotowałam 6 sztuk tortilli z sycącym nadzieniem. Do tego przepisu wykorzystałam bardzo dużych płatów tortilli.Poniższy przepis można przygotować z
mięsem – od was zależy czy będzie daniem mięsnym czy bezmięsnym.6 bardzo dużych płatów tortilliszklanka nieugotowanego bulgurjedna łyżeczka przecieru z
ostrej paprykidwie łyżeczki przecieru z łagodnej
paprykidwie łyżki
przecieru pomidorowegomały
bakłażandwie średnie
czerwone cebulejedna łodyga
selera naciowegojedna
papryka: czerwona lub zielonamalutka
cukiniaokoło 10 liści
kapusty pekińskiejtrzy garści tartego
sera żółtegokilka łodyg świeżej
natki pietruszkioliwa z oliwekpół litra przegotowanej letniej
wodytrzy ząbki
czosnkuprzyprawy:
sól,
pieprz czarny świeżo mielony, słodka
czerwona paprykaopcjonalnie: jedna podwójna
pierś kurczaka, średniej wielkości
marchewJeżeli chcecie przygotować wersję z
mięsem, to powinniście zacząć od oporządzenia
piersi kurczaka: umyć i obkroić z niepotrzebnych żyłek, kosteczek a następnie należy pokroić w średniej wielkości kosteczki i podsmażyć na odrobinie
oliwy z oliwek. Po usmażeniu należy przełożyć na ręcznik papierowy.Następnie przystępujemy do przygotowania nadzienia warzywnego:
Paprykę i
seler naciowy kroimy w dość drobną kostkę a
cebulę drobno siekamy i należy poddusić warzywa na średnim ogniu na
oliwie z oliwek przez około 10 minut.W trakcie duszenia się powyższych składników,
cukinię i
bakłażan obieramy ze skórki i kroimy w średniej wielkości kostkę i po upływie 10 minut dorzucamy do patelni.Następnie szatkujemy zieloną część liści
kapusty pekińskiej i dorzucamy do patelni.
Czosnek szatkujemy w plasterki i dorzucamy do warzyw a następnie zalewamy je
wodą, tak by były zakryte.Następnie wrzucamy nieugotowany bulgur i dokładnie wszystko mieszamy.Można także dodać startą na tarce o dużych oczkach jedną
marchewkę.Doprawiamy warzywa i bulgur przecierami paprykowymi i
przecierem pomidorowym i ponownie wszystko mieszamy i gotujemy około 15 minut – bulgur musi się ugotować. Gdy zaistnieje taka konieczność należy dolać
wodę, tak by
kasza była cały czas pod
wodą, oczywiście, gdy
kasza będzie ugotowana nie dolewajcie
wody, bo musi w całości odparować. Należy dość często mieszać warzywa na patelni.
Gdy
kasza będzie gotowa i przygotowujecie wersję z
mięsem to należy go dorzucić, doprawić
solą,
pieprzem i
papryką do smaku. Jeżeli została jeszcze
woda – to często mieszając podsmażajcie do casu aż cała
woda odparuje.Na tarce z dużymi oczkami ścieramy
ser żółty.Siekamy dość drobno
natkę pietruszki.Piekarnik nagrzewamy do 150˚C.Przygotowujemy płaty tortilli. Na środku każdego z nich sypiemy
starty ser i nakładamy do 4 łyżek nadzienia i ponownie sypiemy
serem i posiekaną
natką pietruszki. Lewy i prawy bok tortilli zawijamy do środka lekko ściskając a następnie górny i dolny bok składamy do środka i przekręcamy do góry dnem, tak by składane boki były na spodzie. Następnie układamy tortille na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.Tortillę z sycącym nadzieniem podałam z
sosem czosnkowym.Smacznego!Polecam inne przepisy na dania obiadowe: