ßßß Cookit - przepis na zupa z bakłażana i papryki

zupa z bakłażana i papryki

nazwa

Wykonanie

Pyszna i intensywna zupa. Przepis na nią pochodzi z TEGO bloga
Składniki
1 bakłażan ze skórką
1 czerwona cebula
1 czerwona/żółta papryka
2-4 ząbki czosnku
600-800 ml przecieru pomidorowego
sól, pieprz oraz ostra papryka
oliwa z oliwek
Wykonanie
Bakłażana pokroić w drobną kostkę (1×1 cm). Obrumienić na 3-4 łyżkach oliwy. Odstawić.
Paprykę pokroić w kostkę (1×1 cm), a cebulę drobno posiekać. W garnku rozgrzać 3-4 łyżki oliwy, dodać pokrojoną paprykę, cebulę i przeciśnięty czosnek. Smażyć 5 minut na średnim ogniu. Wlać przecier pomidorowy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować około 10 minut. Dodać usmażonego bakłażana i kontynuować gotowanie przez 10 minut. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta rozcieńczyć ją przegotowaną, gorącą wodą.
Źródło:http://gotowanieodchudzanie.blox.pl/2013/06/zupa-z-baklazana-i-papryki.html