Wykonanie
Fenomenalna, pyszna, mięciutka, słodka i jak na
chałkę długo zachowująca świeżość. Z tej porcji wychodzą 2 ogromne
chałki. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Smaki Alzacji .
Składniki na ciasto :2 i 1/2 szklanki ciepłej
wody7 g suchych
drożdży1/2 szklanki
miodu1/4 szklanki
oliwy z oliwek extra virgin ( zastąpiłam
olejem rzepakowym )4
jajka1 łyżka
soli4 szklanki
maki uniwersalnej ( użyłam tortowej )4 szklanki
mąki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej ( użyłam pszennej 3 szklanki )1-2 łyżki
maku lub
sezamu (opcjonalnie, pominęłam )Nadzienie
serowe :500 g
twarogowego sera z wiaderka ( użyłam kremowego quarku )
laska wanilii100 g
cukru pudru1
jajkoKruszonka :100 g
mąki100 g
cukru100 g zimnego
masłaW misce łączymy razem
wodę z
drożdżami. Dodajemy
miód, 3
jajka,
oliwę,
sól. Mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy po jednej szklance
mąki jednocześnie mieszając/wyrabiając ciasto i dosypując tyle
mąki ile potrzeba. Ciasto wyrabiamy przez ok 8-10 minut. Kiedy będzie gładkie i elastyczne wkładamy do naoliwionej miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2 godziny lub do momentu aż podwoi swoją objętość.W tym czasie przygotowujemy nadzienie.
Twaróg,
cukier,
jajko mieszamy na jednolitą konsystencję.
Laskę wanilii rozcinamy na pół. Tępa stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do do masy serowej, mieszamy.Odstawiamy.Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy razem. Następnie rozcieramy w dłoniach aż powstanie grudkowata konsystencja grubo mielonej
bułki tartej. Odstawiamy do lodówki.Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 2 równe części. Każdą połowę dzielimy na 4 równe części. Następnie każdą z nich wałkujemy dość cienko. Smarujemy
serkiem, zwijamy w rulon jak naleśnik. Z każdych 4 rulonów formujemy
chałkę. Ja korzystałam z TEGO schematu.Uformowane
chałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok 25 minut.Piekarnik rozgrzewamy do 180°C.
Chałki smarujemy roztrzepanym
jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 35 minut aż nabiorą złocistego koloru. W przepisie jest 20-25 minut ale moje były tak duże,ze wolałam potrzymać je nieco dłużej.Smacznego :)