ßßß Cookit - przepis na Chałka z serem waniliowym

Chałka z serem waniliowym

nazwa

Wykonanie

Fenomenalna, pyszna, mięciutka, słodka i jak na chałkę długo zachowująca świeżość. Z tej porcji wychodzą 2 ogromne chałki. Gorąco polecam !!! Przepis z bloga Smaki Alzacji .
Składniki na ciasto :
2 i 1/2 szklanki ciepłej wody
7 g suchych drożdży
1/2 szklanki miodu
1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin ( zastąpiłam olejem rzepakowym )
4 jajka
1 łyżka soli
4 szklanki maki uniwersalnej ( użyłam tortowej )
4 szklanki mąki pełnoziarnistej lub zwykłej pszennej ( użyłam pszennej 3 szklanki )
1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie, pominęłam )
Nadzienie serowe :
500 g twarogowego sera z wiaderka ( użyłam kremowego quarku )
laska wanilii
100 g cukru pudru
1 jajko
Kruszonka :
100 g mąki
100 g cukru
100 g zimnego masła
W misce łączymy razem wodę z drożdżami. Dodajemy miód, 3 jajka, oliwę, sól. Mieszamy. Następnie stopniowo dodajemy po jednej szklance mąki jednocześnie mieszając/wyrabiając ciasto i dosypując tyle mąki ile potrzeba. Ciasto wyrabiamy przez ok 8-10 minut. Kiedy będzie gładkie i elastyczne wkładamy do naoliwionej miski i przykrywamy lnianą ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce na ok 1 i 1/2 godziny lub do momentu aż podwoi swoją objętość.
W tym czasie przygotowujemy nadzienie. Twaróg, cukier, jajko mieszamy na jednolitą konsystencję. Laskę wanilii rozcinamy na pół. Tępa stroną noża wyciągamy nasionka, które dodajemy do do masy serowej, mieszamy.Odstawiamy.
Wszystkie składniki na kruszonkę mieszamy razem. Następnie rozcieramy w dłoniach aż powstanie grudkowata konsystencja grubo mielonej bułki tartej. Odstawiamy do lodówki.
Kiedy ciasto wyrośnie dzielimy je na 2 równe części. Każdą połowę dzielimy na 4 równe części. Następnie każdą z nich wałkujemy dość cienko. Smarujemy serkiem, zwijamy w rulon jak naleśnik. Z każdych 4 rulonów formujemy chałkę. Ja korzystałam z TEGO schematu.
Uformowane chałki układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy do napuszenia na ok 25 minut.
Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Chałki smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy kruszonką. Pieczemy ok 35 minut aż nabiorą złocistego koloru. W przepisie jest 20-25 minut ale moje były tak duże,ze wolałam potrzymać je nieco dłużej.
Smacznego :)
Źródło:http://kuchennefascynacje.blox.pl/2016/01/Chalka-z-serem-waniliowym.html