Wykonanie
W dzisiejszym wypiekaniu piekliśmy
chałki, które poleciła Bernadeta :-) Tradycyjnie swoje chały wypiekłam w pracy i zmieniłam nieco przepis, który podaję w przepisie poniżej .. moje
chałki są nadziane
serem twarogowym z dodatkiem
wanilii. To nie jest dobra
chałka .. to jest wyśmienita
chałka! Dziękuję za wspólne pieczenie!
Chałka z
seremPrzepis oryginalny z blogu:http:// www.culinaryadventuresinthe kitchen.com/2012/12/08/ challah-bread/Składniki: podzieliłam przepis na 3 porcje i piekłam tylko jedną :-)2 1/2 szklanki ciepłej
wody ,7g suchych
drożdży1/2 szklanki
miodu1/4 szklanki
oliwy z oliwek extra virgin4
jajka1 łyżka
soli4 szklanki
mąki uniwersalnej4 szklanki pełnoziarniste
mąki (można zamienić na samą pszenną)1-2 łyżki
maku lub
sezamu (opcjonalnie)Nadzienie
serowe:1/2 kg
twarogowego sera z wiaderka
laska wanilii100g
cukru pudrujajkoKruszonka:100g
maki100g
cukru100g
masłaW dużej misce, wymieszać
drożdże z ciepłą
wodą.Wymieszać razem
miód,
olej, 3
jajka i
sól. Dodawać
mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając
mąkę, jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi objętość.Wyjąć ciasto na posypany
mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze
chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków.Przygotowałam sobie ciasto w prostokącie, kiedy wyrosło delikatnie je rozwałkowałam na cienki placek który podzieliłam na kilka długich pasów i nadziewałam przygotowanym
waniliowym serem. Każdy nadziany pas zrolowałam oddzielnie i przede wszystkim delikatnie. Dwa zrolowane kawałki położyłam na krzyż ( jeden na drugi ) i najpierw przeplatałam górną część a następnie dolną. Tak powstały warkocz splotłam w
chałkę, podwinęłam pod spód i odłożyłam na 20 minut do garowania. Posmarowałam wierzch mieszaniną
jaja i
mleka i posypałam
maślaną kruszonką. Rozgrzej piekarnik do 180' piec przez 20 minut. Lekko przestudź i zjedź kiedy jest jeszcze ciepła! Pycha!
Wypiekały następujące osoby:Paweł z blogu
Chleby i inne przepisy
Nina z blogu Gotuj sam
Basia z blogu Życie w apetycieBernadeta z blogu Bernika mój kulinarny pamiętnikKamila z blogu Życie ze smakiemDorota z blogu Moje małe czarowanie