ßßß Cookit - przepis na Chałka

Chałka

nazwa

Wykonanie

Oto kolejny wypiek z serii Wypiekanie na śniadanie, tym razem przepis zaproponowała Bernadeta i pochodzi on z bloga Culinary adventures in the kitchen . Tym razem troszeczkę w innym wydaniu koszyczkowym, dokładną instrukcję znajdziecie TU . Z racji tego iż dopiero dochodzę do siebie po ostrej grypie zapomniałam o kruszonce... no ja nie wiem jak można o niej zapomnieć, ale zapomniałam trudno i tak już dawno zjedzona :).
tłumaczenie podesłane przez Bernadetę:
Składniki:
2 1/2 szklanki ciepłej wody ,
1 łyżka suchych drożdży 7g
1/2 szklanki miodu
1/4 szklanki oliwy z oliwek extra virgin lub dobrego oleju rzepakowego
4 jajka
1 łyżka soli
4 szklanki mąki uniwersalnej
4 szklanki pełnoziarnistej mąki (można zamienić na samą pszenną)
1-2 łyżki maku lub sezamu (opcjonalnie)
Opis wykonania:
W dużej misce, wymieszać drożdże z ciepłą wodą.Wymieszać razem miód, olej, 3 jajka i sól. Dodawać mąkę po jednej filiżance na raz, mieszając po każdym dodaniu, omączyć ręce do wyrabiania ciasta. Zagnieść, aż będzie gładkie i elastyczne i się nie klei, dodając mąkę, jeśli potrzeba (wyrabiać 8-10 minut). Przykryć folią w misce lub ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia na 1 1/2 godziny lub aż ciasto podwoi się.
Wyjąć ciasto na posypany mąką blat. Jeśli chcesz, zrobić mniejsze bułki chałki , podzielić oryginalne ciasto na 16 kawałków i zapleść jak na rysunkach.
Wyłożyć blachy papierem i umieścić gotowe chałki na przygotowanych arkuszach. Przykryć folią lub czystym ręcznikiem i niech rosną przez około godzinę. Rozgrzej piekarnik do 180 stopni C.
Rozmącić pozostałe jajka i posmarować bułki. Posypać makiem lub sezamem, w razie potrzeby.
Małe okrągłe warkocze piec w 180st. przez 20 minut. Bułki powinny od spodu wydać głuchy dźwięk jeśli w nie postukamy. Schłodź na stojaku przez co najmniej jedną godzinę przed krojeniem.
Wraz ze mną wypiekali:
Kamila
Dorota
Paweł
Nina
Basia
Bernadeta
Małgosia
Monika
Ewelina
Kinga
Kasia
Alina
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2015/03/chaka.html