Wykonanie
W okresie świąteczno - noworocznym makowiec rządzi w naszym domu. I odkąd pamiętam, tylko taki był pieczony. Nie udało mi się go wrzucić przed świętami, bo piekłam w ostatniej chwili. Na prośbę sąsiadki podaję go dzisiaj, żeby był na zaś ;-) Z podanej porcji wychodzą 3 makowce. Zazwyczaj dzielę i zamrażam, żeby wyjąć przy jakiejś okazji. A że dziś są moje urodziny i okazja jest - to proszę się częstować:-)
Składniki na 3 makowce:3,5 szkl.
mąki,1 szkl.
cukru,0,5 kostki
masła,8 dkg
drożdży,1 szkl.
mleka,3
żółtka,szczypta
soli,1
białko + łyżeczka
mleka do posmarowania ciasta,masa makowa600 g
maku suchego mielonego,
mleko,1 łyżka
masła,1 szkl.
cukru,2 łyżki
miodu,2
białka,skórka z 1
cytryny,skórka z 1
cytryny,
cukier waniliowy,200 g posiekanych
bakalii (
orzechy włoskie,
migdały, ewentualnie
rodzynki),
lukier:1 szklanka
cukru pudru3 – 4 łyżki gorącej
wody,odrobina
soku z cytryny.Przygotowanie:Przygotować masę
makową:W rondlu roztopić
masło, dodać
cukier,
miód,
mak i
bakalie. Podlać
mlekiem, żeby miał dobrą konsystencję. Smażyć kilka minut minut ciągle mieszając. Masę schłodzić, dodać ubite na sztywno
białko. Wymieszać i odstawić. Podzielić na 3 części.Przygotować
ciasto drożdżowe:Do 100 ml letniego
mleka wkruszyć
drożdże, posypać łyżką
cukru wymieszać. Dodać tyle
mąki, żeby zaczyn miał gęstość
śmietany, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Zaczyn powinien podwoić swoją objetość.
Żółtka ubić z pozostałym
cukrem na puszystą masę, wlać do miski z
mąką i rozczynem, dodać resztę
mleka, sztyptę
soli. Powoli wlewać stopione, ciepłe
masło, wyrabiać ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne.Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko na stolnicy wysypanej
mąką i podzielić na 3 równe części. Każdą z nich krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokąt.
Białkiem wysmarować powierzchnię.Masę
makową równomiernie rozłożyć na rozwałkowanych płatach ciasta zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Ciasto zwinąć ciasno w rulon,zaczynając od dolnego, długiego brzegu. Boki podwinąć pod spód. Zrobić 3 makowce. Posmarować
białkiem.Każdy makowiec owinąć papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni, przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie. Piekarnik rozgrzać do 185°C (funkcja góra / dół), piec ok. 40 - 50 minut do złotobrązowego koloru. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier, przestudzić. Przygotować
lukier z podanych składników. Posmarować przestudzone makowce.