ßßß
W okresie świąteczno - noworocznym makowiec rządzi w naszym domu. I odkąd pamiętam, tylko taki był pieczony. Nie udało mi się go wrzucić przed świętami, bo piekłam w ostatniej chwili. Na prośbę sąsiadki podaję go dzisiaj, żeby był na zaś ;-) Z podanej porcji wychodzą 3 makowce. Zazwyczaj dzielę i zamrażam, żeby wyjąć przy jakiejś okazji. A że dziś są moje urodziny i okazja jest - to proszę się częstować:-)
Składniki na 3 makowce:3,5 szkl. mąki,1 szkl. cukru,0,5 kostki masła,8 dkg drożdży,1 szkl. mleka,3 żółtka,szczypta soli,1 białko + łyżeczka mleka do posmarowania ciasta,masa makowa600 g maku suchego mielonego,mleko,1 łyżka masła,1 szkl. cukru,2 łyżki miodu,2 białka,skórka z 1 cytryny,skórka z 1 cytryny,cukier waniliowy,200 g posiekanych bakalii (orzechy włoskie, migdały, ewentualnie rodzynki),lukier:1 szklanka cukru pudru3 – 4 łyżki gorącej wody,odrobina soku z cytryny.Przygotowanie:Przygotować masę makową:W rondlu roztopić masło, dodać cukier, miód, mak i bakalie. Podlać mlekiem, żeby miał dobrą konsystencję. Smażyć kilka minut minut ciągle mieszając. Masę schłodzić, dodać ubite na sztywno białko. Wymieszać i odstawić. Podzielić na 3 części.Przygotować ciasto drożdżowe:Do 100 ml letniego mleka wkruszyć drożdże, posypać łyżką cukru wymieszać. Dodać tyle mąki, żeby zaczyn miał gęstość śmietany, przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ok. 10-15 minut). Zaczyn powinien podwoić swoją objetość. Żółtka ubić z pozostałym cukrem na puszystą masę, wlać do miski z mąką i rozczynem, dodać resztę mleka, sztyptę soli. Powoli wlewać stopione, ciepłe masło, wyrabiać ok. 5 minut, ciasto powinno być gładkie, lśniące i elastyczne.Odstawić do wyrośnięcia na ok. 1 godz.w ciepłe miejsce. Powinno dwukrotnie zwiększyć swoją objętość.Wyrośnięte ciasto zagnieść krótko na stolnicy wysypanej mąką i podzielić na 3 równe części. Każdą z nich krótko wyrobić, a następnie rozwałkować na prostokąt. Białkiem wysmarować powierzchnię.Masę makową równomiernie rozłożyć na rozwałkowanych płatach ciasta zostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od brzegów. Ciasto zwinąć ciasno w rulon,zaczynając od dolnego, długiego brzegu. Boki podwinąć pod spód. Zrobić 3 makowce. Posmarować białkiem.Każdy makowiec owinąć papierem do pieczenia zostawiając trochę wolnej przestrzeni, przełożyć na blachę w sporych odstępach od siebie. Piekarnik rozgrzać do 185°C (funkcja góra / dół), piec ok. 40 - 50 minut do złotobrązowego koloru. Gotowe ciasto wyjąć z piekarnika, rozciąć od góry papier, przestudzić. Przygotować lukier z podanych składników. Posmarować przestudzone makowce.