ßßß
Dodaj przepis do ulubionych!(ilość porcji): 10(z pieczeniem / smażeniem): 120 minut(stopień trudności):Oceń przepisMożesz ocenić ten przepis nie rejestrując się u nas!Średnia ocena użytkowników : 4Ilość ocen : 3SkładnikLogo Ilość Czegomąka 500 gramówmleko 1 szklanekcukier 130 gramówżółtka 3 sztukdrożdże 50 gramówmasło rozpuszczone 60 gramówcukier waniliowy 20 gramówsól 1 szczyptamak 250 gramówcukier 150 gramówmasło 30 gramówbiałka 2 sztukolejek migdałowy według uznaniaorzechy włoskie posiekane 50 gramówmigdały bez skórki, posiekane 50 gramówrodzynki 50 gramówWykonanie:Masa: mak opłukać, osączyć, zalać wrzątkiem, gotować, aż ziarna dadzą się rozetrzeć w palcach. Zemleć dwa razy. Smażyć 10 minut z 30g masła, 150g cukru i 10g cukru waniliowego, ciągle mieszając, przestudzić. Dodać posiekane bakalie i kilka kropel olejku, wymoczone i osączone rodzynki oraz pianę z 2 białek, wymieszać.Ciasto: 2 żółtka utrzeć z 130g cukru, mąkę przesiać do miski, drożdże wymieszać z łyżką cukru. Gdy się rozpuszczą wlać do miski, dodać letnie mleko, masę jajeczną, cukier waniliowy i szczyptę soli. Wyrabiać ciasto. Gdy zacznie odstawać od ręki, dodać rozpuszczone masło i wyrabiać jeszcze chwile. Ciasto pozostawić w cieple, gdy dwukrotnie powiększy objętość, przełożyć na stolnicę. Rozwałkować prostokąt i rozsmarować na nim masę makową. Ciasto zwinąć w rulon, włożyć do wąskiej , podłużnej formy, wyścielonej papierem do pieczenia i zostawić w ciepłym miejscu.Wyrośnięty makowiec posmarować żółtkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 50 minut w 180 stopniach. Lekko ostudzone ciasto wyjąć z foremki i posypać cukrem pudrem.Autor: BeciaZobacz inne przepisy użykownika!Ciasta i DeseryKuchnia PolskaWielkanocWigiliaDodaj komentarz:Jeśli chcesz dodać link do tego przepisu na swoją stronę, to wystarczy, że skopiujesz kod poniżej z pola tekstowego i wkleisz go na swoją stronę czy bloga: