ßßß Cookit - przepis na Makowiec.

Makowiec.

nazwa

Wykonanie

Najcudowniejsze świąteczne ciasto zostało upieczone. Właściwie to nie jedno, a dwanaście, ale u nas zawsze jest duża produkcja tego typu smakołyków. Jak zawsze 1-2 zostają zjedzone natychmiast, kolejne 2 dajemy babci, 1 sąsiadce i w ten sposób zostaje nam sześć pysznych, miękkich, słodkich i kruchych makowcy.
Poniżej podaje wam sprawdzony, rodzinny przepis na 3 makowce .
Składniki na mak:
1/2kg maku
dowolna ilość różnych bakalii
1 żółtko
1 łyżka masła
2 białka
1/2 kg cukru (zamiast cukru można dodać ok. 1/2 szklanki miodu)
1/2 szklanki wody
Przygotowanie maku:
Mak mielimy 3 razy.
Na małym ogniu zagotować wodę i cukier. Wymieszać z przygotowanym makiem i gotować 15 min. Dodać posiekane bakalie, masło, żółtko i wymieszać.
Na końcu ubić pianę z 2 białek i wmieszać do przygotowanej masy. Odstawić do wystygnięcia.
Składniki na drożdżowe ciasto z wody:
1/2 kg mąki
3 żółtka
7 dag drożdży
4 łyżki mleka
1 margaryna
szczypta soli
torebka cukru waniliowego
3 łyżki cukru
Przygotowanie ciasta:
Drożdże rozrobić z podgrzanym mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce i czekać aż urosną.
Na stolnicę wysypać mąkę, cukier, cukier waniliowy, zrobić dołeczek i dodać żółtka, margarynę, sól i wyrośnięte drożdże. ( zdj.1) Wszystko posiekać i wyrobić gładkie ciasto. (zdj. 2) Uformować kulę i włożyć do zimnej wody na około 30 min. . (zdj.3)
Czekamy aż ciasto wypłynie(zdj. 4), gotowe przekładamy na wysypaną mąką stolnicę. Mąki podsypujemy tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Ponownie wyrabiamy.
Podzielić je na 3 części.
Każdą z części rozwałkowujemy, smarujemy delikatnie białkiem, wykładamy masę makową
i zawijamy w rulon. (zdj. 5 , 6,7)
Przekładamy na wyłożoną papierem blachę i zawijamy (zdj.8). Końców papieru nie zaciskać.
Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.
Gotowe odstawiamy do wystygnięcia.
Składniki na lukier:
250g cukru pudru
2 białka
łyżeczkę soku z cytryny
Przygotowanie lukru:
Przesiać cukier puder do miski.
Dodać białka i sok z cytryny, a następnie ubić na gładką masę około 4-5 minut w mikserze na niskich obrotach, lub 6-7 minut za pomocą drewnianej łyżki.
Uzyskana konsystencja powinna być gładka, jeśli jest zbyt gęsta należy dodać kroplę soku z cytryny i mieszać przez 1-2 minuty.
Lukier jest gotowy jeśli tworzy sztywny stożek.
Smarujemy ostudzone makowce i posypujemy skórką z pomarańczy, cytryny lub zmielonymi migdałami.Gotowe!
Smacznego :)
Źródło:http://kamciss-zyciezesmakiem.blogspot.com/2012/12/makowiec.html