Wykonanie
Najcudowniejsze świąteczne ciasto zostało upieczone. Właściwie to nie jedno, a dwanaście, ale u nas zawsze jest duża produkcja tego typu smakołyków. Jak zawsze 1-2 zostają zjedzone natychmiast, kolejne 2 dajemy babci, 1 sąsiadce i w ten sposób zostaje nam sześć pysznych, miękkich, słodkich i kruchych makowcy.Poniżej podaje wam sprawdzony, rodzinny przepis na 3 makowce .Składniki na
mak:1/2kg
makudowolna ilość różnych
bakalii1
żółtko1 łyżka
masła2
białka1/2 kg
cukru (zamiast
cukru można dodać ok. 1/2 szklanki
miodu)1/2 szklanki
wodyPrzygotowanie
maku:
Mak mielimy 3
razy.Na małym ogniu zagotować
wodę i
cukier. Wymieszać z przygotowanym
makiem i gotować 15 min. Dodać posiekane
bakalie,
masło,
żółtko i wymieszać.Na końcu ubić pianę z 2
białek i wmieszać do przygotowanej masy. Odstawić do wystygnięcia.Składniki na
drożdżowe ciasto z
wody:1/2 kg
mąki3
żółtka7 dag
drożdży4 łyżki
mleka1
margarynaszczypta
solitorebka
cukru waniliowego3 łyżki
cukruPrzygotowanie ciasta:
Drożdże rozrobić z podgrzanym
mlekiem. Odstawić w ciepłe miejsce i czekać aż urosną.Na stolnicę wysypać
mąkę,
cukier,
cukier waniliowy, zrobić dołeczek i dodać
żółtka,
margarynę,
sól i wyrośnięte
drożdże. ( zdj.1) Wszystko posiekać i wyrobić gładkie ciasto. (zdj. 2) Uformować kulę i włożyć do zimnej
wody na około 30 min. . (zdj.3)Czekamy aż ciasto wypłynie(zdj. 4), gotowe przekładamy na wysypaną
mąką stolnicę.
Mąki podsypujemy tyle, aby ciasto nie kleiło się do rąk. Ponownie wyrabiamy.Podzielić je na 3 części.Każdą z części rozwałkowujemy, smarujemy delikatnie
białkiem, wykładamy masę
makowąi zawijamy w rulon. (zdj. 5 , 6,7)Przekładamy na wyłożoną papierem blachę i zawijamy (zdj.8). Końców papieru nie zaciskać.Pieczemy około 40 minut w 180 stopniach.Gotowe odstawiamy do wystygnięcia.Składniki na
lukier:250g
cukru pudru2
białkałyżeczkę
soku z cytrynyPrzygotowanie lukru:Przesiać
cukier puder do miski.Dodać
białka i
sok z cytryny, a następnie ubić na gładką masę około 4-5 minut w mikserze na niskich obrotach, lub 6-7 minut za pomocą drewnianej łyżki.Uzyskana konsystencja powinna być gładka, jeśli jest zbyt gęsta należy dodać kroplę
soku z cytryny i mieszać przez 1-2 minuty.
Lukier jest gotowy jeśli tworzy sztywny stożek.Smarujemy ostudzone makowce i posypujemy skórką z
pomarańczy,
cytryny lub zmielonymi
migdałami.Gotowe!Smacznego :)