Wykonanie
Ten przepis przeleżał u mnie cały rok w oczekiwaniu na publikację. Dokładnie rok temu, na Święta, piekłem go po raz pierwszy.Jednak przepis publikuję dopiero po tegorocznych świętach. Dzięki temu przepis jest sprawdzony i
mogę go z czystym sumieniem polecić.
Składniki na nadzienie
makowe:- 0,5 kg
maku- 3
jajka- 3/4 szklanki
cukru- 2 łyżki
masła- 5 łyżek
miodu- 1 łyżeczka esencji waniliowej- sok z 1/2
cytryny- 150g
rodzynków- 100g
migdałów w płatkach- szczypta
soliSkładniki na ciasto:- 0,5 kg
mąki- 200 ml
mleka- 5
żółtek-
białko z 1 jaja- 0,5 kostki
masła- 0,5 szklanki
cukru- 1 łyżeczka esencji waniliowej- 50gr
drożdży- szczypta
soliSposób przygotowania:
Mak płuczemy i zalewamy wrzątkiem.Po około 15 minutach odcedzamy
mak i mielimy go trzykrotnie.
Masło rozpuszczamy w garnku, dodajemy
mak,
miód,
sok z cytryny, esencję
waniliową,
rodzynki i
migdały i całość smażymy, mieszając przez 15 minut.
Mak studzimy.
Żółtka oddzielamy od
białek.
Żółtka ucieramy z
cukrem, a z
białek ubijamy pianę, dodając szczyptę
soli.Po ostudzeniu,
mak łączymy z
żółtkami i pianą z
białek.Mieszamy, aż składniki się połączą.Teraz możemy przystąpić do przygotowania ciasta.Do naczynia wlewamy
mleko.Do
mleka dodajemy łyżkę
cukru, łyżkę
mąki i pokruszone
drożdże. Mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 30 minut do wyrośnięcia.
Masło rozpuszczamy w rondelku i ostudzamy.
Mąkę wsypujemy na stolnicę.Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
Żółtka ucieramy z
cukrem.Do
mąki dodajemy zaczyn
drożdżowy,
sól, esencję
waniliową i utarte z
cukrem żółtka. Wyrabiamy lekko ciasto, aż składniki się połączą.Dolewamy rozpuszczone
masło i wyrabiamy ciasto około 10 minut.Po wyrobieniu, ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut w ciepłe miejsce.Po wyrośnięciu ponownie wyrabiamy ciasto około 3 minut.Rozwałkowujemy je na kwadrat na grubość około 0 , 5-0 , 7 cm.Na rozwałkowane ciasto układamy masę
makową, zostawiając około 2 cm brzegi.Całość zawijamy i układamy na blasze.Smarujemy z wierzchu
białkiem i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.Pieczemy około 50 minut.Po upieczeniu zostawiamy ciasto do ostygnięcia w uchylonym piekarniku.Ciasto można polukrować i posypać np.
płatkami migdałów.Smacznego!Wpis bierze udział w akcji: