Wykonanie
Trafiłam na ten przepis, gdy znajomy spytał mnie o przepis na sernik z
ryżem. Byłam bardzo zainteresowana tym wypiekiem, gdyż nigdy nie trafiłam na żaden taki przepis .Więc postanowiłam go upiec, sernik jest bardzo wilgotny, cudny
cynamonowy posmak, nie mówiąc o strukturze ciasta. Jeżeli nie lubicie
cynamonu nie musicie go dodawać, można go zastąpić
aromatem waniliowym lub innym. W oryginale sernik polany jest
sosem karmelowym, ja sos zastąpiłam polewą z
kakao, podwoiłam ilość składników w przepisie na spód w oryginale jest z połowy podanej przeze mnie proporcji. Przepis pochodzi z Just My Delicious klik .
Składniki : tortownica śr. 24 cmSpód:2 szklanki zblendowanych
herbatników u mnie
czekoladoweszczypta
cynamonu100 g
masłaSernik :1 kg mielonego
sera1 szklanka
cukru2 łyżeczki
cynamonu4
jajka2,5 szklanki ugotowanego
ryżu długoziarnistego ( 1,5 woreczka surowego )Polewa :75 g
margaryny3 łyżki
cukru pudru1 łyżka
kakao2,5 łyżki kwaśnej
śmietany1 łyżka
żelatynyOpis wykonania :1.
Herbatniki mieszamy z
cynamonem i rozpuszczonym
masłem. Wykładamy dno tortownicy wyłożone papierem do pieczenia.2.
Ser miksujemy z
cukrem i
cynamonem. Następnie dodajemy po jednym
jajku i miksujemy na małych obrotach. Dodajemy ugotowany i ostudzony
ryż, całość delikatnie mieszamy. całość przelewamy na przygotowany spód.3. Pieczemy 1 , 5 h w 180 C. Pozostawiamy do wystygnięcia w uchylonym piekarniku.4.
Żelatynę namaczamy w 2 łyżkach zimnej
wody, pozostałe składniki rozpuszczamy. Odstawiamy gorącą polewę i dodajemy
żelatynę mieszamy do połączenia się składników, studzimy i polewamy ciasto.
Justyna L.Zwariowana żona i mama, kochająca swoje pasje. Mająca 1000 pomysłów na minutę. Lubię podróżować i odkrywać nowe smaki, w kuchni nigdy się nie nudzę i dobrze się bawię eksperymentując. Od niedawna fanatyczka fotografii kulinarnej i nie tylko.Podobne Przepisy