ßßß Cookit - przepis na Guinness Chocolate Cheesecake

Guinness Chocolate Cheesecake

nazwa

Wykonanie

Dzień Świętego Patryka był w ten weekend , nie miałam czasu wcześniej przygotować tego cheesecaka. Natknąłem się na ten przepis w zeszłym roku i nie mogłam się oprzeć. Odkryłam, że połączenie Guinnessa i czekolady jest cudowne. Ciasto jest dość proste w wykonaniu. Dodanie Guinnessa zmienia konsystencję i właściwości sernika czyniąc go bardziej sufletem niż sernikiem. Cała powierzchnia tego sernika będzie poruszać się przez cały czas, nawet po 2 godzinach pieczenia. Sernik jest wilgotny, ale także lekki i kremowy. Ma strukturę, którą wydaje się być skrzyżowaniem sufletu i krówki, jest po prostu niesamowity! Sernik jest mega czekoladowy już sam w sobie, a dodatkowo z piwem smakuje jeszcze lepiej. Szczerze mówiąc nie potrzebuje żadnych dodatków, ale można go podać z bitą śmietaną albo Baileysem, jak kto lubi.
Składniki :
200 gr herbatnik ó w
2 łyżki kakao
1 łyżka cukru pudru
50 gr masła Lurpak
350 gr ciemnej czekolady
2 łyżki śmietany kremówki
250 gr sera Philadelphia
1 szklanka cukru
1/2 szklanki kwaśnej śmietany
3 jaja
1 łyżeczka ekstraktu z waniliowego
3/4 szklanki Guinnessa
Przygotowanie:
Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia. Herbatniki mielimy w blenderze, następnie mieszamy z kakao, cukrem pudrem, i roztopionym masłem. Spód tortownicy wykładamy ciastkami, dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Czekoladę z 2 łyżkami śmietany kremówki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, odstawiamy do przestudzenia. W misce na parze ubijamy jajka z cukrem na puszysty krem. Powoli dodajemy serek Philadelphia cały czas mieszając trzepaczką. Następnie dodajemy kwaśną śmietanę, ekstrakt waniliowyi 3/4 szklanki Guinnessa. Na samym końcu wlewamy przestudzoną płynną czekoladę i mieszamy dokładnie łyżką, aż cała masa nabierze jednolitego koloru. Wlewamy dość rzadką konsystencję na schłodzony spód. Rozgrzewamy piekarnik do 180° i wstawimy sernik. Pieczemy przez dalsze 45 min. Studzimy przez ok. 60 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, aż powierzchnia sernika się wyrówna. Schładzamy sernik w lodówce przez całą noc.
Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)
Źródło:http://kalejdoskoprenaty.blogspot.com/2013/03/guinness-chocolate-cheesecake.html