Wykonanie
Dzień Świętego
Patryka był w ten weekend , nie miałam czasu wcześniej przygotować tego cheesecaka. Natknąłem się na ten przepis w zeszłym roku i nie mogłam się oprzeć. Odkryłam, że połączenie Guinnessa i
czekolady jest cudowne. Ciasto jest dość proste w wykonaniu. Dodanie Guinnessa zmienia konsystencję i właściwości sernika czyniąc go bardziej sufletem niż sernikiem. Cała powierzchnia tego sernika będzie poruszać się przez cały czas, nawet po 2 godzinach pieczenia. Sernik jest wilgotny, ale także lekki i kremowy. Ma strukturę, którą wydaje się być skrzyżowaniem sufletu i
krówki, jest po prostu niesamowity! Sernik jest mega
czekoladowy już sam w sobie, a dodatkowo z
piwem smakuje jeszcze lepiej. Szczerze mówiąc nie potrzebuje żadnych dodatków, ale można go podać z
bitą śmietaną albo Baileysem, jak kto lubi.
Składniki :200 gr
herbatnik ó w2 łyżki
kakao1 łyżka
cukru pudru50 gr
masła Lurpak350 gr ciemnej
czekolady2 łyżki
śmietany kremówki250 gr
sera Philadelphia1 szklanka
cukru1/2 szklanki kwaśnej
śmietany3
jaja1 łyżeczka ekstraktu z
waniliowego3/4 szklanki GuinnessaPrzygotowanie:Dno formy o średnicy 24 cm wykładamy papierem do pieczenia.
Herbatniki mielimy w blenderze, następnie mieszamy z
kakao,
cukrem pudrem, i roztopionym
masłem. Spód tortownicy wykładamy
ciastkami, dobrze dociskamy i wstawiamy do lodówki na godzinę.
Czekoladę z 2 łyżkami
śmietany kremówki rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, odstawiamy do przestudzenia. W misce na parze ubijamy
jajka z
cukrem na puszysty krem. Powoli dodajemy
serek Philadelphia cały czas mieszając trzepaczką. Następnie dodajemy kwaśną
śmietanę, ekstrakt waniliowyi 3/4 szklanki Guinnessa. Na samym końcu wlewamy przestudzoną płynną
czekoladę i mieszamy dokładnie łyżką, aż cała masa nabierze jednolitego koloru. Wlewamy dość rzadką konsystencję na schłodzony spód. Rozgrzewamy piekarnik do 180° i wstawimy sernik. Pieczemy przez dalsze 45 min. Studzimy przez ok. 60 minut w piekarniku przy otwartych drzwiczkach, aż powierzchnia sernika się wyrówna. Schładzamy sernik w lodówce przez całą noc.Zapraszam do polubienia mnie na Facebooku lub google+, dziękuję za odwiedziny:)