Wykonanie
Pyszny sernik z fantastycznego, słodkiego (i nie tylko) bloga Atelier wypieków (klik). Jest bardzo delikatny, trzeba go bardzo powoli wyciągać z ciepłego piekarnika, inaczej - jak moja wersja - przeziębi się i opadnie. Warto spróbować! :)
Składniki (na dużą blaszkę):Spód:duże opakowanie
herbatników2/3 kostki
masłaHerbatniki kruszę za pomocą malaksera na drobne okruchy, dodaję miękkie
masło i zagniatam w misce na ciasto. Nie musi to być jeden zwarty kawałek.
Ciastka wysypuję na blaszkę i ugniatam na całej powierzchni na równy spód. Schładzam w lodówce.Masa serowa:1 kg
twarogu mielonego3 kostki
białej czekoladyszklanka
cukru3
jajka250 ml(małe opakowanie)
śmietanki 30%Śmietankę zagotowuję i rozpuszczam w niej podzieloną na kostki
czekoladę, mieszając.
Ser ucieram z
cukrem, dodaję
jajka i chwilę miksuję, a następnie rozpuszczoną
czekoladę i mieszam całość delikatnie.Przelewam na spód. Piekę ok 45-50 minut w piekarniku rozgrzanym do ok. 170 stopni. I tutaj trzeba uważać. Gdy ciasto się upiecze, należy zgasić piekarnik, a następnie lekko uchylić drzwiczki i dopiero po kilku chwilach wyciągnąć ciasto - inaczej opadnie.Polewa:po 4 łyżki:
kakao,
cukru pudru,
masła i kwaśnej
śmietanyWszystkie składniki zagotowuję w garnku, ściągam z ognia w chwili, gdy będą wymieszane i bez grudek. Polewam sernik.Dekoracja:opakowanie mrożonych
truskawek lub ok. 25 dag świeżych
płatki migdałówGdy polewa lekko zastygnie, układam na cieście
truskawki i posypuję
migdałami.Przepis bierze udział w akcji: