Wykonanie
Robię mnóstwo serników, bo sernik to moje ulubione ciasto. Nie było jeszcze takiego, który by mi nie smakował, nie każdy przepis na sernik publikuję na blogu, bo mam odnośnie nich duże wymagania. ;-) Ten spełnił je w 100%! Jest miękki, puszysty, rośnie wysoki i nie opada. Do tego jest wilgotny. Choć zazwyczaj puszyste serniki smakują mi mniej niż ciężkie, zbite, stawiam go na równi z moim ulubionym, złotą rosą: http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2014/11/sernik-zota-rosa-ii.html
Sernik:150g
herbatników1 kg
sera z wiaderka2 budynie
waniliowe bez
cukru8
jajek L3/4 szklanki
cukruPolewa:125 g
masła1/2 szklanki
cukru pudru3 łyżki
kakao4 łyżki
mlekakolorowa posypka1.
Białka oddzielamy od
żółtek.
Żółtka ucieramy z
cukrem do uzyskania puszystej masy. Dodajemy
budyń w proszku nadal miksując. Następnie dodajemy
ser, łyżka po łyżce.2. W osobnym naczyniu ubijamy na sztywną pianę
białka.
Białka przekładamy do masy serowej i mieszamy delikatnie za pomocą drewnianej łyżki.3. Blaszkę o wymiarach około 35x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Na dnie układamy
herbatniki a na nie wylewamy masę
serową.4. Sernik pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 50 minut. Wyłączamy piekarnik, zostawiamy zamknięte drzwiczki i trzymamy w nim sernik jeszcze przez 15 minut. Następnie uchylamy drzwiczki, zostawiamy sernik na kolejne 15 minut. Następnie studzimy na blacie.5. Przygotowujemy polewę:
masło roztapiamy na patelni, dodajemy
cukier puder. Kiedy
cukier się rozpuści wlewamy
mleko, dokładnie mieszamy. Ściągamy z ognia, dodajemy
kakao, mieszamy do połączenia składników. Polewę wylewamy do razu na wystudzone ciasto, dekorujemy posypką. Chłodzimy w lodówce.