Wykonanie
Składniki:- 2
jajka- 100g
masła- 500g
sera mielonego- 1/3 szklanka
mleka- 1/2 op. budyniu
waniliowego- kilka kropel
aromatu waniliowego- 100g
cukru-
herbatniki (ok.200g)Sposób przygotowania:1.
Masło ucieramy z
cukrem i
żółtkami na gładką masę, następnie stopniowo dodajemy
ser, dalej ucierając. Gdy nie będzie już grudek dodajemy ubite na sztywno
białka i delikatnie mieszamy.2. Masę przekładamy do garnka, zagotowujemy ciągle mieszając. Następnie dodajemy proszek budyniowy wymieszany z
mlekiem i aromatem, ponownie zagotowujemy mieszając (uwaga by nie przypalić).3. Blaszkę o wymiarach ok. 20x15cm wykładamy
herbatnikami, wylewamy na nie połowę masy serowej, układamy kolejną warstwę
ciastek, później pozostały
ser. Na wierzch kładziemy ostatnią warstwę
herbatników. Ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem można posypać
cukrem pudrem i udekorować
owocami.Inspiracja: martexsweetdreams