Wykonanie
Zapomniany przepis na pyszny sernik... Wczoraj koleżanka córki poprosiła o przepis właśnie na ten sernik.., który robiłam jakiś temu ..Pamiętam , że przed wyjściem do pracy była cała blaszka -tortownica..a po powrocie zostało tylko tyle co na zdjęciu....Sernik był tak pyszny..i o mały włos nie zdążyłabym zrobić zdjęcia...c
órka wzięła na imprezkę z koleżankami. Przepis znalazłam tutaj i cytuję w całości..Ja co prawda zwiększyłam ilość
sera do 750 g i resztę składników oczywiście też..
Spód200 g
mąki pszennej75 g
cukru75 g
masła o temperaturze pokojowej1
jajko1 łyżeczka
proszku do pieczeniaNadzienie500 g
sera na sernik (chudego)150 g
cukru2 łyżeczki
aromatu waniliowego1 opakowanie budyniu
waniliowego w proszku100 ml
oleju roślinnego3
jajka125 ml
mlekaskórki
owocowe -mixRozgrzać piekarnik do 180 C.
Mąkę zmiksować z
cukrem,
masłem,
jajkiem i
proszkiem do pieczenia, aby powstało ciasto. Rozwałkować je pomiędzy dwoma warstwami papieru do pieczenia, a następnie wyłożyć do wysmarowanej tłuszczem blachy (tortownicy) do pieczenia tak, aby pokryło dno i brzegi na wysokość 2 cm. Zmiksować
ser z
cukrem,
aromatem waniliowym,
budyniem w proszku i
olejem, aby powstała kremowa masa. Stopniowo dodawać
jajka i
mleko, a na koniec
skórkę cytrynową. Wylać to na przygotowany spód i piec na dolnej półce w piekarniku przez 1 godzinę.