Wykonanie
Każdy lubi na śniadanie zjeść przepyszną drożdżówkę z
serem, a po co kupować codziennie po jednej jak można upiec powyższej tuzina na raz. I rozkoszować się swoim wyrobem przy porannej
kawie.Bezcenne.SKŁADNIKI: na ciasto:1/2 kg
mąki35 g
drożdży2/3 szklanki
mleka60 g
cukru1 opakowanie
cukru waniliowego2
jaja70 g
masłapół łyżeczki
soli5 kropli
aromatu waniliowego na masę
serową:300 g
sera białego mielonego (najlepiej gotowy
serek homogenizowany do wypieków np. sernika w wiaderku)30 g
masła1
jajo + 1
jajo do smarowania100 g
cukru1 czubata łyżka budyniu
waniliowego (proszku)
Mąkę przesiać do misy. Do mniejszej miseczki przełożyć 4 łyżki
mąki, dodać łyżeczkę
cukru,
drożdże i ciepłe
mleko. Zaczyn wymieszać wymieszać i zostawić pod przykryciem w ciepłym miejscu na 30 minut.Po upływie czasu dodać resztę
mąki, ubite z
cukrami i
solą jaja. Wymieszać. Dodać roztopione i ostudzone
masło. Zagnieść ciasto i ponownie odstawić pod przykryciem do godziny czasu.W międzyczasie przygotować masę
serową.
Masło należy utrzeć
serem. Dodać
żółtko,
cukier i
budyń. na końcu wymieszać z ubitym na sztywno
białkiem.Gdy ciasto podwoi swoją objętość ponownie je zagnieść.Ciasto rozwałkować do około 1-1,5 cm i wycinać krążki np. miseczką. Ciasto pozostawić na jakiś czas aby troszkę urosło po czym w środku np. dnem filiżanki zrobić wgłębienie do którego nakładać masę
serową.Całą
bułkę posmarować rozkłóconym
jajem i piec około 20 minut w 200 st. C.