Wykonanie
Ten sernik pojawił się już na tylu blogach, zbierając entuzjastyczne recenzje, że śmiało można nadać mu miano kultowego. Dziś, w ostatnim dniu roku, przyszła na niego kolej i u mnie. Jest rewelacyjnie pyszny!!! Jeden z lepszych lub wręcz najlepszy, jaki kiedykolwiek
jadłam. Co ciekawe, smakuje również tym, którzy twierdzą, że nie znoszą
krówek, ani masy kajmakowej:-). Może się wydawać, że jest niemożliwie słodki. Jednak, nic z tych rzeczy! Lekko słony spód, kremowa masa i polewa kajmakowo-migdałowa sprawiają, że całość jest idealnie wyważona. Kto jeszcze nie próbował, powinien się skusić. Polecam gorąco! Przepis pochodzi od Liski.Smacznego i obfitego 2013!!!
Składniki na tortownicę o śr. 20-22 cm:Spód:50g dowolnych
solonych orzeszków80g
herbatników30-40g
masła1 łyżka
cukruMasa
serowo-kajmakowa - składniki powinny być w temperaturze pokojowej:600g
sera na serniki230g masy kajmakowej (krówkowej)100g
cukru1 opakowanie
cukru z prawdziwą
wanilią3
jaja50g miękkiego
masła1 łyżka
mąki pszennejPolewa:170g masy kajmakowej3 łyżki
mleka2 łyżeczki
masłaDo dekoracji:50g
migdałów w płatkachWykonanie:Spód:Orzeszki i
ciasteczka rozdrabniamy, najbardziej jak się da. Warto użyć malaksera. Łączymy z
masłem i taką masą wylepiamy spód tortownicy, uprzednio wyłożonej papierem do pieczenia. Podpiekamy 10-12 minut w temperaturze 190C.Masa
serowo-kajmakowa:
Masło ucieramy z
cukrem i
cukrem waniliowym. Dodajemy masę kajmakową. Następnie kolej na
jajka i
ser wrzucany partiami (po łyżce). Na końcu wsypujemy
mąkę. Całość starannie mieszamy. Masę wykładamy na podpieczony spód. Wyrównujemy powierzchnię i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 45-50 minut w temperaturze 180C (wg. Liski). Ja piekłam 65 minut w temperaturze 160C.Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.Polewa:Masę kajmakową wkładamy do rondelka. Zalewamy
mlekiem i podgrzewamy na wolnym ogniu, aż składniki sie połączą. Zdejmujemy z palnika i dodajemy
masło. Starannie mieszamy.Polewamy nią całkowicie wystudzony sernik.
Migdały prażymy na suchej patelni. Czekamy aż ostygną i dekorujemy nimi wierzch sernika.
Życzę Wam smacznego! :-)