ßßß Cookit - przepis na Miętowo - czekoladowy sernik na zimno

Miętowo - czekoladowy sernik na zimno

nazwa

Wykonanie

składniki
spód
* 150 g herbatników
* 100 g czekolady mlecznej
* 50 g masła lub margaryny
* 2 łyżki śmietany kremówki
masa miętowa
* 500 g sera na serniki (mielonego)
* 1 pęczek miety
* 75 ml syropu miętowego
* 1/4 szklanki cukru pudru
* 5 łyżeczek żelatyny
* 100 ml śmietany kremówki
masa czekoladowa
* 500 g sera na serniki (mielonego)
* 1/3 szklanki cukru pudru
* 4 łyżeczki żelatyny
* 1 saszetka czekolady do picia ( w proszku taka do rozpuszczenia)
* 100 ml śmietany kremówki
* 1 zagęstnik do śmietany
galaretka miętowa
* 1/3 szklanki syropu miętowego
* 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody
* 1 łyżeczka żelatyny
Sposób wykonania
Dno tortownicy (24 cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
Herbatniki pokruszyć, czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali na najniższej mocy, żeby nie przegrzać, dodać masło, wymieszać, podgrzać, dodać śmietanę, wymieszać i w razie podgrzać. Całość dodać do pokruszonych herbatników, wszystko razem dokładnie połączyć, wysypać na dno tortownicy, wyrównać i docisnąć szklanką.
masa miętowa
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.
Miętę umyć, oderwać same listki, dodać syrop miętowy, 2 łyżki sera i zmiksować blenderem.
Śmietanę 200 ml (całość do obu mas) ubić na sztywno z zagęstnikiem do śmietany.
Żelatynę rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali na najniższej mocy, aby nie zagotować.
Połączyć ze sobą za pomocą miksera ser, zmiksowaną miętę i cukier puder, następnie stopniowo dodawać letnią żelatynę uprzednio dodając do niej jedną, dwie łyżki masy i mieszając, całość dokładnie połączyć. Na koniec dodać połowę ubitej śmietany i wymieszać mikserem na delikatnych obrotach.
W tortownicy umieścić obręcz o średnicy 21 cm tak, aby była na środku spodu z herbatników i wlać do niej masę miętową.
Wstawić do lodówki do schłodzenia.
masa czekoladowa
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody.
Ser zmiksować z cukrem i czekoladą w proszku.
Żelatynę rozpuścić, do letniej dodać jedną, dwie łyżki masy, wymieszać i miksując masę dodawać żelatynę, na koniec dodać pozostałą część bitej śmietany i wymieszać mikserem na niskich obrotach.
Wyjąć ciasto z lodówki, usunąć obręcz i wyłożyć masę wypełniając boki i resztę rozsmarowując po wierzchu.
Wstawić do lodówki do schłodzenia.
galaretka
Żelatynę namoczyć w niewielkiej ilości wody, rozpuścić, dodać do syropu miętowego,dolać 1/2 szklanki zimnej przegotowanej wody, wymieszać i odstawić, aż będzie delikatnie tężeć, taką galaretkę wylać na wierzch sernika i dowolnie udekorować.
Źródło:http://mixsmaku.blogspot.com/2015/06/mietowo-czekoladowy-sernik-na-zimno.html