Wykonanie
Uwielbiam Lasagne nie mówiąc o
mężu ;), dlatego też zawsze robię ją w większej blaszce. Dzisiejsza jest z dodatkiem dużej ilości
pieczarek i zielonych
oliwek, które uwielbia moja córa.
Składniki : na blaszkę 24 x 34 cm70 dag
mięsa mielonego30 dag
pieczareksłoiczek
oliwek20 dag
sera żółtego700 g
sosu pomidorowego Valfrutta - bardzo fajny i nie za kwaśny przecier i w dodatku niedrogi ;)opakowanie
makaronu do lasagne duże3 ząbki
czosnkucebula4 łyżki
oliwysólpieprzcukierbazyliasos beszamelowy z tego przepisuOpis wykonania:
Pieczarki kroimy w plasterki, tak samo
oliwki.
Cebule kroimy w drobną kostkę,
czosnek przepuszczamy przez praskę i podsmażamy na
oliwie. Następnie dodajemy zmielone
mięso i smażymy, aż będzie sypkie, dodajemy
pieczarki i dusimy do znacznego odparowania
wody. Wlewamy przecier i dodajemy
sól,
pieprz,
bazylię.
Mięso powinno być dobrze doprawione, ponieważ nie będziemy solić
makaronu. Całość gotujemy chwilkę dokładamy
oliwki, mieszamy i odstawiamy. W
miedzy czasie robimy
sos beszamelowy. Na dnie blaszki wylewamy chochelkę sosu rozprowadzamy układamy surowy
makaron, następnie wg. uznania 2 chochelki sosu, warstwa
makaronu, sos,
makaron, aż do wykorzystania składników. Należy pamiętać, że jeżeli ostatnie wykończenie będzie stanowić
makaron należy go obgotować we wrzątku 2- 3 minutki, ponieważ nie zmięknie z góry od
sosu beszamelowego jeśli będzie surowy.Wierzch polewamy
sosem beszamelowym. Całość wkładamy do nagrzanego do 180 C pieca i pieczemy35 minut do zrumienienia się wierzchu, następnie posypujemy górę
serem i ponownie zapiekamy kilka minut. Najlepiej jest wyciągnąć lasagne z pieca na około 1 godzinkę by odpoczęła, wówczas będzie się ładnie kroić i wystarczy delikatnie ponowne podgrzanie w piekarniku.