Wykonanie
Moja ulubiona włoska kuchnia, czy jest ktoś kto jej nie lubi??:)
SKŁADNIKI:ciasto kruche 1 opakowania
mięso mielone drobiowe 1/2 kg
pieczarki 200 g
pomidory w puszce 1 szt
czosnek 2 ząbki
oregano ,
bazylia 1/2 pęczka
oliwa oliwek 2 łyżki
ser żółty tarty 100 g
sól pieprz 1 szczyptaPRZYGOTOWANIE:Na patelni rozgrzać
oliwę z oliwek, dodać przeciśnięty przez praskę
czosnek. Przełożyć
mięso oprószyć
solą i
pieprzem, podsmażyć.
Pieczarki oczyścić ale nie obierać ze skórki, pokroić w kostkę lub w plastry, dodać do
mięsa i podsmażać jeszcze kilka minut.
Bazylię i
oregano opłukać, osuszyć i bardzo drobno posiekać. Do
mięsa dodać
pomidory z puszki oraz
zioła. Zmniejszyć ogień i dusić kilka minut. Ciasto rozwinąć i przekroić na pół. Farsz układać na cieście, wierzch posypać
serem. Złożyć na pół a brzegi zlepić ze sobą. Piekarnik rozgrzewamy do temp 180 stopni ( z termoobiegiem) zapiekać calzone 25 minut. Podawać z ulubionymi sosami, ja użyłam
czosnkowego. Smacznego:)