Wykonanie
Takie łatwe danie a tak rzadko jest u nas przygotowywane - trzeba się jak najszybciej poprawić. Dziś się biorę za lazanię z
mięsem mielonym. Jest to potrawa pochodząca z Włoch, do której używany jest specjalny
makaron w postaci cienkich prostokątnych płatów.
Makaron przekładany jest farszem (najczęściej mięsnym), zalewany sosem i zapiekany.
Składniki:- 1/2 opakowania
makaronu do lazanii (u mnie 13 plastrów)- 500 g
mięsa mielonego- 1
cebula- 2 ząbki
czosnku-
przecier pomidorowy-
ser żółty, ewentualnie
mozzarella lub mieszanka obydwu
serów-
sól,
pieprz,
oregano,
bazylia-
oliwa z oliwek-
sos beszamelowy (przepis tu)Przygotowanie:Drobno pokrojoną
cebulę zeszklić na łyżce
oliwy. Wcisnąć
czosnek i dodać
mięso mielone. Przyprawić
solą i
pieprzem i podsmażyć
mięso. Dodać
przecier pomidorowy, smażyć do odparowania nadmiaru płynu. Doprawić
oregano i
bazylią. Przygotować
makaron - każdy płat obgotować kilka minut w wodzie, pilnować, aby płaty się nie posklejały. Formę posmarować
oliwą, na spód wyłożyć warstwę
makarony.
Makaron posmarować
sosem beszamelowym, na sos wyłożyć farsz
mięsny i posypać
serem oraz
oregano. Układać kolejne warstwy:
makaron, sos,
mięso aż do wyczerpania składników. Górę wyłożyć
makaronem, zalać beszamelem, grubo posypać
serem oraz doprawić
oregano i
bazylią. Zapiekać 20-25 minut w temperaturze 180 stopni do zarumienienia się
sera.