ßßß Cookit - przepis na Conchiglioni z sosem pomidorowym

Conchiglioni z sosem pomidorowym

nazwa

Wykonanie

« Paluchy z pesto bazyliowym i parmezanem
Wiejska quesadilla »
Wykorzystałam kolejny włoski podarunek – conchiglioni. Z pomidorowym, klasycznym sosem. Makarony są zawsze pyszne, choć nie zawsze wyglądają zniewalająco – jak to było też w tym przypadku.
Składniki sosu:
– 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe)
– 3/4 kartonika przecieru pomidorowego
cebula
– 2 ząbki czosnku
– szczypta bazylii
– szczypta oregano
sól i pieprz do smaku
Pozostałe:
– 15 conchiglioni
– reszta przecieru pomidorowego
mozzarella
– starty parmezan lub ser żółty do posypania
Cebulę, czosnek i mięso podsmażamy na patelni. Po 15 minutach dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na następne 15 minut na małym ogniu. Kiedy sos będzie gotowy, napełniamy nim wcześniej ugotowane muszle.
Naczynie żaroodporne polewamy przecierem i układamy na nim muszle. Następnie kładziemy na nie mozzarelle i zapiekamy w piekarniku 200 stopni, 10- 15 minut. Podajemy posypane serem.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchniabazylii.pl/2011/11/conchiglioni-z-sosem-pomidorowym