« Paluchy z pesto bazyliowym i parmezanemWiejska quesadilla »Wykorzystałam kolejny włoski podarunek – conchiglioni. Z pomidorowym, klasycznym sosem. Makarony są zawsze pyszne, choć nie zawsze wyglądają zniewalająco – jak to było też w tym przypadku.Składniki sosu:– 0,5 kg mięsa mielonego ( u mnie wieprzowe)– 3/4 kartonika przecieru pomidorowego– cebula– 2 ząbki czosnku– szczypta bazylii– szczypta oregano– sól i pieprz do smakuPozostałe:– 15 conchiglioni– reszta przecieru pomidorowego– mozzarella– starty parmezan lub ser żółty do posypaniaCebulę, czosnek i mięso podsmażamy na patelni. Po 15 minutach dodajemy przecier pomidorowy i przyprawy. Mieszamy i zostawiamy pod przykryciem na następne 15 minut na małym ogniu. Kiedy sos będzie gotowy, napełniamy nim wcześniej ugotowane muszle.Naczynie żaroodporne polewamy przecierem i układamy na nim muszle. Następnie kładziemy na nie mozzarelle i zapiekamy w piekarniku 200 stopni, 10- 15 minut. Podajemy posypane serem.Smacznego!