ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak z wkładką i kaszą jaglaną

Kapuśniak z wkładką i kaszą jaglaną

nazwa

Wykonanie

Witam kochani. Ostatnio robiłam kwaśnicę z kiszonej kapusty, czy kapuśniak, jak wolicie z niewielkim dodatkiem mięsa z kurczaka. To bardzo dobra zupa na zbliżający się sezon jesienno-zimowy - rozgrzewa i wzmacnia. Celowo dodałam kaszy, żeby była syta, wartościowa i gęsta, ale to oczywiście żaden przymus.
Składniki na 4-5 porcji
50 dag kiszonej kapusty
trochę włoszczyzny, jak do rosołu (pietruszka, seler, marchew po 1-2 sztuki)
50 dag mięsa z kością (w przypadku tradycyjnie używanych żeberek wieprzowych trzeba je wcześniej pogotować, żeby były miękkie)
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
4 łyżki z brzuszkiem kaszy jaglanej
2 ziemniaki średniej wielkości
trochę natki z pietruszki
2-3 liście laurowe
5-6 ziaren ziela angielskiego
1 łyżeczka pieprzu ziołowego
sól, pieprz do smaku
garnek na 3 litry zupy
Przygotowanie
LINK do filmu z przepisem
Kapustę siekam, żeby nie ciągła się na talerzu, ale nie za drobno, zeby ją poczuć w zupie. Gotuję do miękkości i koniecznie w osobnym garnku w niewielkiej ilości wody(warzywa gotowane z kapustą kiszoną nie miękną). Można ją nieco przyprawić na przykład pieprzem ziołowym. Na tym etapie nie będzie miała super smaku, ale po dodaniu do rosołu będzie przepyszna.
Użyłam skromnie porcji rosołowej, ale mięsiwiej będzie z udkami czy skrzydełkami z kurczaka, gęsi czy indyka, ważne by z kością, bo smak dużo lepszy. Mięso gotuję kilka minut w wodzie - 3/4 wysokości garnka tak, żeby zmieściła się kapusta razem z wodą, w której się gotowała. Dodaję liście laurowe, ziele angielskie. Po chwili dorzucam pokrojoną w grubsze kawałki marchew, pietruszkę, seler, podpieczoną na palniku cebulę i czosnek w całości lub starty. Gotuję do miękkości, ale nie za długo. Przyprawiam pod koniec do smaku solą i pieprzem ziołowym. Mięso można obrać z kości i ponownie wrzucić do garnka. Dodaję pokrojone w kostkę ziemniaki i opłukaną we wrzątku kaszę jaglaną. . Kartofle szybko miekną - 3-4 minuty, więc pilnuję, by się nie rozgotowały i dodaję zaraz kapustę razem z wodą. Chwile gotuję całość około minuty. Koryguję smak. Na koniec po wyłączeniu grzania wrzucam trochę posiekanej natki. Gotowe. Pychota!!!
Życzę smacznego!
Pozdrawiam Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2015/09/kapusniak-z-wkadka-i-kasza-jaglana.html