Wykonanie
Przepis na taką kwaśnicę znalazła ileś lat temu moja Teściowa w jednej z gazet. Jego autorką jest mama braci Golec i podobno to najlepsza kwaśnica na świecie :))) Razem z braćmi Golec stała się też popularna kwaśnica, o której śpiewają w piosence „Słodycze” :)) Dla całej rodziny Golec wielkie dzięki za stworzenie i rozsławienie tak pysznej i rozgrzewającej kwaśnicy :)))
Składniki:1kg
kiszonej kapusty1 ½ kg
żeberek wieprzowych2 średnie
marchewki2 średnie
pietruszki2 ząbki
czosnku2 średnie
ziemniaki4
listki laurowe6 kulek
ziela angielskiego1 łyżeczka
soliPieprzŻeberka kroimy na mniejsze kawałki i wrzucamy do garna z zimną
wodą, solimy. Gotujemy około godziny od zawrzenia, a następnie dodajemy jarzyny (oprócz
ziemniaka),
listki laurowe i
ziele angielskie. Po około 10 minutach, dodajemy
ziemniaki pokrojone w drobniutką kosteczkę i gotujemy jeszcze około 5 minut, aż
ziemniaki będą miękkie. Na koniec dodajemy
kapustę i podgotowujemy, po czym dodajemy przeciśnięty
czosnek.Przed podaniem zupę doprawiamy do smaku
solą i
pieprzem.
R E K L A M A