ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak

Kapuśniak

nazwa

Wykonanie

Pin It
Zapraszam na jedną z naszych tradycyjnych polskich zup, czyli na kapuśniak. Tym razem ugotowałam go jednak w wersji bardziej dietetycznej, czyli bez skwarek, na mięsie indyczym, a nie na żeberkach. Jeśli lubicie kwaśny kapuśniak pod koniec gotowania dodajemy do niego odciśnięty sok z kapusty.
Kapuśniak
Czas przygotowania: 40 minut
Składniki:
1500 ml bulionu (u mnie przygotowany na bazie domowej warzywnej pasty bulionowej), ewentualnie woda
1 indycza szyja
500 g kapusty kiszonej
1 duża marchew
1 mała pietruszka
1 mały kawałek selera
6 średnich ziemniaków
4-5 ziarenek ziela angielskiego
2-3 listki laurowe
sól
pieprz
posiekana natka pietruszki
Wykonanie:
Szyję wkładamy do garnka, zalewamy bulionem, dodajmy ziele angielski i listek laurowy. Doprowadzamy do zagotowania. Marchew, seler, pietruszkę i ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Warzywa wrzucamy do zupy i gotujemy do miękkości na średnim ogniu. Kapustę odciskamy z soku, sok zachowujemy. Kapustę kroimy na mniejsze kawałki. Gdy warzywa będą miękkie dodajemy ją do zupy, wlewamy sok. Gotujmy około 5 minut. Przyprawiamy solą i pieprzem. Podajemy posypane natką pietruszki.
Źródło:http://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2015/11/kapusniak.html