Wykonanie
Składniki:kości (najlepiej drobiowe) 25 dkg
marchew 4 duże
pietruszka 2
seler ok. 15 dkg
por 1
ziemniaki (średniej wielkości) 3-4
sól,
pieprz,
ziele angielskie,
liść laurowyśmietanamąka pszenna 2 dkg
natka pietruszki(Jeśli ktoś lubi może dodać różyczki
kalafiora i
fasolkę szparagową.)Wykonanie:Kości opłukać, zalać
wodą, ugotować
wywar z dodatkiem przypraw.
Marchew,
seler,
pietruszkę, zieloną część
pora,
ziemniaki obrać, umyć i pokroić w słupki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą część
pora pokroić w plasterki. Wszystko dodać do
wywaru, gotować pod przykryciem do miękkości. Wyjąć kości.
Mąkę rozmieszać w
śmietanie. Podprawić zupę
śmietaną, mieszając zagotować, dodać
sól. Gotową zupę posypać
natką pietruszki. Można podawać z grzankami, lanym
ciastem,
ryżem.