Wykonanie
Dzisiaj u mnie na obiad zupa ogórkowa. Bardzo lubię zupy, jak już wiecie i często je gotuje. Zdrowe, pełne warzyw i cennych witamin. Ogórkowa z
ogórków mojej Mamy, z dużą ilością
marchewki i
natki pietruszki - pychotka :-)Zapraszam :-) chociaż już nic nie zostało, będziecie musieli sami zrobić :-)Składniki:- duży słoik
ogórków kiszonych (jak nie macie to możecie kupić w sklepie 6-8 sztuk
ogórków)- 4 duże
marchewki- 2
pietruszki- 1
seler- 1
por- 2
liście laurowe-
natka pietruszki (kilka gałązek odkładam do dekoracji)- 5
ziemniaków-
vegeta własnej produkcji-
sól,
pieprzWykonanie:Do garnka wlewamy
wodę i wstawiamy na gaz. W tym czasie obieramy
marchewkę i kroimy w plasterki, pozostałe warzywa kroimy na w większą kostkę (oprócz
ziemniaków i
ogórków) i wrzucamy do
wody i część
natki pietruszki,
liście laurowe i
vegetę.Gotujemy pod przykryciem pół godziny na małym ogniu.
Ogórki ścieramy na tarce na dużych oczkach, przekładamy do garnka i przelewamy łyżką troszkę
wywaru z warzyw gotujących się i dusimy pod przykryciem około 20 minut.Z garnka wyciągamy warzywa - oprócz
marchewki,
seler i
pietruszkę razem z
natką i miksujemy ( ja tak robię, aby przemycić jak najwięcej warzyw, mój syn nie lubi jak mu pływają warzywa),
por wyrzucam.
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy i jeszcze gotujemy do miękkości.Na koniec dodajemy do zupy zmiksowane warzywa i
ogórki razem z
wodą, w której się gotowały, doprawiamy
solą i
pieprzem i mieszamy.Posypujemy
natką pietruszki.Smacznego :-)