Wykonanie
Kolejna zupka w mojej kolekcji. Tym razem z
młodej kapusty. Pyszna i zdrowa. Bardzo lubimy
kapustę, która jest bardzo zdrowa, zapobiega anemii, podnosi naszą odporność i wpływa na wygląd włosów, skóry i paznokci. Ma mało kalorii i możemy z niej przygotować wiele różnych dań. Jest bogata w witaminę C, B, A, E i K. Zawiera również kwas foliowy, żelazo, potas, magnez i wapń.Zapraszam Was na pyszny obiad :-)Składniki:- 1 mała główka
kapusty młodej- 4 duże
marchewki- 2
pietruszki- 1
seler- 1
por- 2
liście laurowe-
natka pietruszki (kilka gałązek odkładam do dekoracji)- 5
ziemniaków- łyżka
przecieru pomidorowego-
vegeta własnej produkcji-
sól,
pieprzWykonanie:Do garnka wlewamy
wodę i wstawiamy na gaz. W tym czasie obieramy
marchewkę i kroimy w plasterki, pozostałe warzywa kroimy na w większą kostkę (oprócz
ziemniaków i
kapusty) i wrzucamy do
wody i część
natki pietruszki,
liście laurowe i
vegetę.Gotujemy pod przykryciem pół godziny na małym ogniu.Z garnka wyciągamy warzywa - oprócz
marchewki,
seler i
pietruszkę razem z
natką i miksujemy ( ja tak robię, aby przemycić jak najwięcej warzyw, mój syn nie lubi jak mu pływają warzywa),
por wyrzucam.
Kapustę szatkujemy i dodajemy do zupy, gotujemy 10 minut i wrzucamy
ziemniaki pokrojone w kostkę, gotujemy do miękkości.W razie potrzeby doprawiamy do smaku jeszcze i dodajemy łyżkę
przecieru pomidorowego.Posypujemy
natką pietruszki.Smacznego :-)