Wykonanie
Prosta, tradycyjna zupa. Smaczna, sycąca, a przede wszystkim zdrowa. Mój obiad na najbliższe kilka dni.
KrupnikSkładniki:ok. 0 , 8 kg kości wołowej3-3,5 litra
wody10 łyżek
kaszy jęczmiennej pęczak5
ziemniaków3
marchewki2
pietruszkipół
selerabiała część
poracebulałyżka
vegety (opcjonalnie)
sól,
pieprz,
pieprz ziarnisty,
liść laurowy,
ziele angielskienatka pietruszkiPrzygotowanie:Kość zalać
wodą, ugotować, przykręcić gaz, zanim zawrze. Zdjąć jak największą część powstałej piany. Dodać ziarna
pieprzu,
liść laurowy i
ziele angielskie.
Cebulę opalić nad palnikiem i dodać ją razem z uprzednio obranymi i pokrojonymi warzywami (bez
ziemniaków) do
wywaru. Gotować kilka minut, do momentu, aż warzywa nieco zmiękną.
Potem dodać
kaszę wraz z pokrojonymi w kostkę
ziemniakami oraz przyprawić
vegetą,
solą i
pieprzem. Gotować ok. 20 minut do napęcznienia
kaszy. Posypać
natką pietruszki i podawać.
Wychodzi 8 porcji, jedna ma ok. 160 kcal. Ostatnio zainteresowałam się tematem domowych wyrobów, na dobry początek kupiłam książkę pt.: "Domowe
jogurty,
twarożki i
sery" i planuję eksperymenty. Myślę, że w najbliższym czasie możecie liczyć na
wyniki :)Smacznego!