ßßß Cookit - przepis na Krupnik

Krupnik

nazwa

Wykonanie

Prosta, tradycyjna zupa. Smaczna, sycąca, a przede wszystkim zdrowa. Mój obiad na najbliższe kilka dni.
Krupnik
Składniki:
ok. 0 , 8 kg kości wołowej
3-3,5 litra wody
10 łyżek kaszy jęczmiennej pęczak
5 ziemniaków
3 marchewki
2 pietruszki
pół selera
biała część pora
cebula
łyżka vegety (opcjonalnie)
sól, pieprz, pieprz ziarnisty, liść laurowy, ziele angielskie
natka pietruszki
Przygotowanie:
Kość zalać wodą, ugotować, przykręcić gaz, zanim zawrze. Zdjąć jak największą część powstałej piany. Dodać ziarna pieprzu, liść laurowy i ziele angielskie. Cebulę opalić nad palnikiem i dodać ją razem z uprzednio obranymi i pokrojonymi warzywami (bez ziemniaków) do wywaru. Gotować kilka minut, do momentu, aż warzywa nieco zmiękną. Potem dodać kaszę wraz z pokrojonymi w kostkę ziemniakami oraz przyprawić vegetą, solą i pieprzem. Gotować ok. 20 minut do napęcznienia kaszy. Posypać natką pietruszki i podawać.
Wychodzi 8 porcji, jedna ma ok. 160 kcal. Ostatnio zainteresowałam się tematem domowych wyrobów, na dobry początek kupiłam książkę pt.: "Domowe jogurty, twarożki i sery" i planuję eksperymenty. Myślę, że w najbliższym czasie możecie liczyć na wyniki :)
Smacznego!
Źródło:http://healthy-craving.blogspot.com/2014/01/krupnik.html