Wykonanie
Taki kapuśniak tradycyjnie pojawiał się w domach naszych mam i babć. Przedstawiam przepis pochodzący od jednej z nich. Treściwy kap uśniak na wielkiej
golonce, tylko dla twardzieli. ;-)
1 duża
golonka1/2 kg
kapusty kiszonej3
marchewki1
pietruszka1/4 dużego
selera5
ziemniakówliść laurowy,
ziele angielskie,
majeranek sól,
pieprz1.
Kapustę gotujemy przez 30 minut w osobnym garnku.2. W drugim garnku przez około 1 godzinę gotujemy
golonkę.3. Do
mięsa dorzucamy startą na tarce
marchew,
pietruszkę i
seler,
liść laurowy,
ziele angielskie,
sól,
pieprz. Gotujemy kolejne 40 minut, po czym wrzucamy pokrojone w kostkę
ziemniaki. Gotujemy do miękkości.4. Kiedy
mięso i warzywa są już miękkie, dodajemy uprzednio ugotowaną
kapustę. Doprawiamy do smaku, wsypujemy odrobinę
majeranku.