ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak na golonce

Kapuśniak na golonce

nazwa

Wykonanie

Taki kapuśniak tradycyjnie pojawiał się w domach naszych mam i babć. Przedstawiam przepis pochodzący od jednej z nich. Treściwy kap uśniak na wielkiej golonce, tylko dla twardzieli. ;-)
1 duża golonka
1/2 kg kapusty kiszonej
3 marchewki
1 pietruszka
1/4 dużego selera
5 ziemniaków
liść laurowy, ziele angielskie, majeranek sól, pieprz
1. Kapustę gotujemy przez 30 minut w osobnym garnku.
2. W drugim garnku przez około 1 godzinę gotujemy golonkę.
3. Do mięsa dorzucamy startą na tarce marchew, pietruszkę i seler, liść laurowy, ziele angielskie, sól, pieprz. Gotujemy kolejne 40 minut, po czym wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
4. Kiedy mięso i warzywa są już miękkie, dodajemy uprzednio ugotowaną kapustę. Doprawiamy do smaku, wsypujemy odrobinę majeranku.
Źródło:http://szefowa-kuchni.blogspot.com/2016/01/kapusniak-na-golonce.html