Wykonanie
Ponieważ jestem rodowitą góralką, pierwszą potrawą zamieszczoną na blogu jest wyśmienita kwaśnica góralska .
składniki na 4 porcje0,5
kapusty kiszonej0,5 kg
żeberek wieprzowych1 duża
marchew1
korzeń pietruszki1
seler1
cebule (opiekaną)1 ząbek
czosnkuokoło 0,5 kg
ziemniakówodrobina
kminku3
liście laurowekilka ziaren
ziela angielskiegosólpieprzprzepis
Żeberka zalewamy
wodą (ok 2l), dodajemy
marchewkę i
pietruszkę,
seler,
cebulę,
czosnek,
ziele angielskie liść laurowy i
kminek, gotujemy
wywar. Po ok 30 minutach dodajemy
kapustę kiszoną z
sokiem i gotujemy do miękkości
kapusty.
Ziemniaki gotujemy osobno, układamy na talerzach, zalewamy je zupą, do której wkładamy po porcji
żeberek.wariantydo zupy można dodać pokrojony
wędzony boczek podsmażoną
cebulką a także
suszone grzyby