Wykonanie
Dziś zapraszam na kapuśniak - nie
jadłam go już tak dawno, a ostatnio naszła mnie ochota i zrobiłam :)
Składniki:1
żeberko wędzone500 g
kiszonej kapusty4-5
ziemniaków1
marchewka1 duża
cebula1 mały
seler1 duża laska
kiełbasyliść laurowyziele angielskiesól,
pieprz2 ząbki
czosnku1/2 łyżeczki
kminkuSposób przygotowania:1.
Kapustę dobrze odcisnąć, drobno pokroić.2. Warzywa obrać,
ziemniaki,
marchewkę i
selera pokroić w kostkę,
cebulę posiekać.3.
Kiełbasę pokroić w półplasterki.4.
Żeberko zalać
wodą, gotować, dorzucić pokrojone w kostkę warzywa,
liść laurowy,
kminek i
ziele angielskie. Gotować, aż warzywa będą miękkie.5. W międzyczasie
cebulę posiekać i zeszklić na niewielkiej ilości
oleju.6. Do zupy dodać
kapustę i zeszkloną
cebulę oraz pokrojony drobno
czosnek. Gotować, aż
kapusta zmięknie. Na koniec dodać zrumienioną na patelni
kiełbasę i jeszcze chwilkę gotować.7. Doprawić do smaku
solą i
pieprzem.Smacznego!!!