Wykonanie
Zimy za oknem brak, ale rozgrzać się w te chłodne dni też można. A czym się rozgrzać od wewnątrz? Kapuśniak, to doskonała propozycja. Robiłem ostatnio
żeberka (przepis też będzie) i jako dodatek chciałem dać
kapustę kiszoną. Jako, że kupiłem jej dużo, a
wywaru z
żeberek zostało, to szkoda było wylewać, więc zrobiłem przepyszny kapuśniak.
Składniki :- ok. 500 g
żeberek- 400 g
kiszonej kapusty- 1
pomidor- 2
marchewki- 1
pietruszka- 4-5
ziemniaków- 1
kiełbasa podwędzana- 6 ziaren
pieprzu- 4 ziarenka
ziela angielskiego- 1
cebula- 1 ząbek
czosnku- 0,5 łyżeczki
kminku-
sól-
majeranek- 1
liść laurowyPrzygotowanie :1.
Żeberka myjemy, dzielimy na mniejsze części. Solimy i wrzucamy do gorącej
wody (
żeberka miały być dodatkowym daniem, więc aby były soczyste wrzuciłem do gorącej
wody).2. Po ok. 30 minutach dodajemy starte na tarce warzywa:
marchewkę i
pietruszkę oraz
pieprz,
ziele angielskie i
liść laurowy.3. Na patelni szklimy
cebulkę, następnie dodajemy pokrojoną w półksiężyce
kiełbasę i podsmażone dodajemy do
wywaru.4. Do całości dodajemy
czosnek, pokrojoną drobniej
kapustę kiszoną oraz
pomidora.5. Całość gotujemy ok. 30 minut. Wyjmujemy
żeberka i kroimy w kosteczkę. Znów wrzucamy do garnka.6. W tym samym czasie w drugim garnku gotujemy pokrojone w kosteczkę
ziemniaki.7. Łączymy zupę z
ziemniakami, przyprawiamy
solą,
pieprze,
kminkiem i
majerankiem.8. Zupa najlepiej smakuje następnego dnia, ale nic nie zaszkodzi zjeść ją od razu.S M A C Z N E G O ! ! !