Wykonanie
Kapuśniak z
kiszonej kapusty, na kościach wędzonych – zmora mojego dzieciństwa, kiedy to Mama ją robiła, a dziś ? Sama gotuję, sama jem i nie wyobrażam sobie bez niej Mojej kuchni :)Składniki:
kapusta kiszona ( około 400g )3 kości wędzone z
mięsem1 większa
marchewka1
pietruszka2 ząbki
czosnkukilka
ziemniaków1
cebulapo 3
liście laurowe i
ziele angielskiełyżka
majerankułyżka
kminkusól,
pieprznatka pietruszki ( opcjonalnie )Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z wędzonymi kośćmi,
zielem angielskim i liśćmi laurowymi, zalewamy
wodą ( około 2 litry ). Gotujemy przez 30-40 minut.Po tym czasie dodajemy pokrojone w plasterki
marchewkę i
pietruszkę. Gotujemy na małym ogniu z 15 minut.Podsmażamy na odrobinie
oliwy poszatkowaną
cebulę z
czosnkiem. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy
solą,
pieprzem,
kminkiem i
majerankiem.Wrzucamy do zupy
ziemniaki pokrojone w kostkę i całość gotujemy do miękkości
ziemniaków.Z zupy wyciągamy kości, obieramy
mięso i przekładamy z powrotem do garnka. Posypujemy
natką pietruszki.
Kategorie: