ßßß
Kapuśniak z kiszonej kapusty, na kościach wędzonych – zmora mojego dzieciństwa, kiedy to Mama ją robiła, a dziś ? Sama gotuję, sama jem i nie wyobrażam sobie bez niej Mojej kuchni :)Składniki:kapusta kiszona ( około 400g )3 kości wędzone z mięsem1 większa marchewka1 pietruszka2 ząbki czosnkukilka ziemniaków1 cebulapo 3 liście laurowe i ziele angielskiełyżka majerankułyżka kminkusól, pieprznatka pietruszki ( opcjonalnie )Przygotowanie:Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z wędzonymi kośćmi, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, zalewamy wodą ( około 2 litry ). Gotujemy przez 30-40 minut.Po tym czasie dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę. Gotujemy na małym ogniu z 15 minut.Podsmażamy na odrobinie oliwy poszatkowaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.Wrzucamy do zupy ziemniaki pokrojone w kostkę i całość gotujemy do miękkości ziemniaków.Z zupy wyciągamy kości, obieramy mięso i przekładamy z powrotem do garnka. Posypujemy natką pietruszki.
Kategorie: