ßßß Cookit - przepis na Kapuśniak na wędzonych kościach, z ziemniakami

Kapuśniak na wędzonych kościach, z ziemniakami

nazwa

Wykonanie

Kapuśniak z kiszonej kapusty, na kościach wędzonych – zmora mojego dzieciństwa, kiedy to Mama ją robiła, a dziś ? Sama gotuję, sama jem i nie wyobrażam sobie bez niej Mojej kuchni :)
Składniki:
kapusta kiszona ( około 400g )
3 kości wędzone z mięsem
1 większa marchewka
1 pietruszka
2 ząbki czosnku
kilka ziemniaków
1 cebula
po 3 liście laurowe i ziele angielskie
łyżka majeranku
łyżka kminku
sól, pieprz
natka pietruszki ( opcjonalnie )
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy, wrzucamy do garnka z wędzonymi kośćmi, zielem angielskim i liśćmi laurowymi, zalewamy wodą ( około 2 litry ). Gotujemy przez 30-40 minut.
Po tym czasie dodajemy pokrojone w plasterki marchewkę i pietruszkę. Gotujemy na małym ogniu z 15 minut.
Podsmażamy na odrobinie oliwy poszatkowaną cebulę z czosnkiem. Dodajemy do zupy. Przyprawiamy solą, pieprzem, kminkiem i majerankiem.
Wrzucamy do zupy ziemniaki pokrojone w kostkę i całość gotujemy do miękkości ziemniaków.
Z zupy wyciągamy kości, obieramy mięso i przekładamy z powrotem do garnka. Posypujemy natką pietruszki.
Kategorie:
Źródło:http://www.niepieprz.pl/kapusniak-na-wedzonych-kosciach-z-ziemniakami